Annons

Kommunen vs. JK 2-0

Kammarrätten gav igår Landskrona kommun rätt att kameraövervaka centrala Landskrona och avslår därmed Justitiekanslerns överklagande. De som kommer att utsättas för övervakning är samtidigt de som riskerar att utsättas för de våldsbrott som kamerorna ska motverka, konstaterar domstolen.
– Därmed kan man säga att det står 2-0 i matchen mot JK, säger kommunalråd Torkild Strandberg och syftar på att kommunen även tidigare fick rätt i Länsrätten. Nu återstår och se om JK lyfter målet till regeringsrätten.
Något som inte skulle förvåna Torkild Strandberg men som nu vill glädjas åt gårdagens beslut.
– Det är väldigt glädjande att Kammarrätten ger sitt stöd åt kameraövervakningen i Landskrona. Jag är både glad och stolt över det gedigna arbete som stadsjuristen Marie Pettersson och kommunstrategen Annika Wågsäter gjort i det här fallet.
Här möter de en av landets tyngsta jurister och går segrande ur striden. Det innebär att vi nu kan fortsätta vårt arbete med att utveckla tryggheten på gator och torg i Landskrona. Jag har aldrig förstått diskussionen om den personliga integriteten i förhållande till kameraövervakning av ett brottsutsatt område. Den största integritetskränkningen måste väl rimligen vara att bli utsatt för ett brott,
säger Torkild Strandberg.

Landskrona kommun arbetar aktivt med att förebygga brott och öka tryggheten, vilket Kammarrätten konstaterar i sin dom. Även polisen har ägnat och avsatt resurser för att förebygga brott i det aktuella området.
Jag kan konstatera att även Kammarrätten tagit fasta på det aktiva arbetet med att förebygga brott och öka tryggheten som kommunen gör genom till exempel föräldrautbildningar, registrering av mobiltelefoner, åtgärder för ungdomar i riskzon, uppsökande verksamhet och projekt som lugnt på stan. Kameraövervakningen har hela tiden endast bedömts som ett komplement till detta arbete, säger Annika Wågsäter, kommunstrateg med ansvar för de brottsförebyggande frågorna.”

Annons
 

Kammarrätten konstaterar, i likhet med Länsstyrelsen och Länsrätten, att Landskrona kommun har rätt att kameraövervaka centrala Landskrona under helger mellan klockan 21.00-06.00. De tider som enligt statistiken är värst brottsutsatta. Kommunens önskan är att kameraövervaka veckans alla dagar och dygnets samtliga tider. Men kommunen har i nuläget valt att avvakta domstolarnas prövning i de aktuella målen avseende kameraövervakning i Landskrona respektive Malmö.
– Vi har inte velat gapa över hela stycket med risken att mista allt, säger Torkild Strandberg som nu kommer att undersöka hur kommunen ska gå vidare för att utöka inspelningstiden.
– Jag håller fullständigt med handlarna som i Landskrona Direkts enkät önskade att dessa ska vara påslagna dygnet runt.

Kamerorna är uppsatta sedan i höstas och en uppföljning av vilka effekter de gett kommer att ske till sommaren.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser