Annons

600 000 till nya ordningsvakter

De senaste månadernas händelseutveckling med bland annat flera butiksrån, har fått kommunstyrelsen att agera. Nu skjuts medel till för att förstärka redan befintliga insatser. Idag på förmiddagen beslutade KS att anslå 600 000 kronor för utökning av ordningsvakter/väktare i 2008 års verksamhet.
Detta är ett sätt att förstärka trygghets- och säkerhetsarbetet i centrum. Synliga och lokalt förankrade poliser är jag övertygad om minskar brottsligheten och ökar tryggheten. Polisen är statlig, vilket gör att våra möjligheter att påverka deras närvaro är begränsad. Därför väljer vi att satsa på ordningsvakter, säger Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande.

Hur lång de 600 000 kronorna räcker i sammanhanget återstår att se.
Vi har tittat lite på detta och det gäller naturligtvis att få ut optimalt. I detta sammanhanget får vi även göra riskbedömningar, så att uttala sig i personella resurser är för tidigt, menar Strandberg.

Annons
 

Blåjackorna
Hur det blir med de nuvarande Blåjackornas framtid är ovisst. Åtminstone om man ser till personfrågan. Blåjackorna är dessutom ett led i plusjobben, en arbetsmarknadspolitisk åtgärd som nu håller på att fasas ut.
– Detta är delvis ren personalpolitik och den vill vi naturligtvis föra internt, säger Torkild Strandberg som dock lovar att det inte är aktuellt med några nedskärningar i ”Blåjacksorganisationen”.

I budgeten finns det avsatt att kunna avlöna åtta ”Blåjackor” och i dagsläget finns sju sedan en fått en fast tjänst inom annan verksamhet.
De ”Blåjackor” som vi har idag, deras förordnande löper ut här under vårkanten. Vilka åtta personer som kommer att inneha tjänsterna framöver kan vi inte säga idag. Jag ska nästa vecka sätta mig och titta på kriterierna för ”Blåjackorna”, säger kommunstrateg Annika Wågsäter.
Detta vill vi ha klart så snabbt som möjligt. Men då det handlar om uppsökande verksamhet så har vi sagt att det är bra om det finns någon fritidsledare eller socionom i gruppen.

Svart i rutan dagtid
En annan brottsförebyggande åtgärd är kameraövervakningen i centrum. Handlarna som deltog i Landskrona Direkts enkät nyligen ansåg att det nu var dags att låta kamerorna vara på dygnet runt och rent av utöka antalet. Något Torkild Strandberg håller med om.
– Det pågår just nu en process. Lagstiftningen tangerar det perversa i detta avseende. Nu avvaktar vi vad kammarrätten har att säga och antagligen blir det en vända i regeringsrätten också. För antingen så överklagar vi eller så gör JK det, suckar Strandberg som inget hellre vill än att kunna kameraövervaka de mest brottsutsatta områdena i kommunen, dygnet runt.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser