Annons

Landskrona var på torsdagseftermiddagen arena för inrikespolitik då migrationsminister Tobias Billström (m) på Stadshusets sjätte våning presenterade regeringens förslag för ett försörjningskrav vid anhöriginvandring. För att ge ett lokalt perspektiv åt tillställningen medverkade även borgerliga kommunalråd från Landskrona och Helsingborg.

Anledningen till ministerbesöket var att regeringen idag har beslutat att ge en särskild utredare i uppdrag att lämna förslag som innebär att ett försörjningskrav som villkor för anhöriginvandring införs. Att presskonferensen hamnade i Landskrona och inte Vellinge kan man förstå men frågan måste ställas varför den utlokaliserats.
Anledningen till att vi förlägger presskonferensen till Landskrona är att här finns många goda exempel. Detta är en kommun som kämpar med sina problem men som inte kommer att lyckas om inte förändringar sker på denna punkt, förklarade Tobias Billström och passade samtidigt på att ge en känga åt den tidigare s-regeringen.
– Detta borde varit gjort tidigare.

Annons
 

Kravet från regeringen innebär att den som är bosatt i Sverige måste kunna visa att det finns en regelbunden inkomst och en ordnad bostad innan anhöriga beviljas uppehållstillstånd.
– Det är ett rimligt krav att ställa, sa Tobias Billström.
Nu är det upp till utredningen och se över vad som är en rimlig inkomst, etcetera, menade ministern och fastslog att med ett försörjningskrav minskar risken för att nyanlända fastnar i utanförskap och att den enskilde får större anledning att bosätta sig i regioner där det finns goda förutsättningar att få arbete och bostad.
Det kommer även att minska svartjobben, då man måste visa papper på både boende och arbete. Samtidigt kommer det att minska trångboddhet, poängterade Tobias Billström.

Social bomb
Om inte ”vågen” så nästintill. Landskronas kommunalråd Tutti Johansson Falk och Torkild Strandberg strålade ikapp och det talades om en ”Glädjens dag”.
– Äntligen, utropade Tutti Johansson Falk (m) och gjorde själv kopplingen till Gert Fylking.
– Idag finns det skolor i centrala Landskrona där 30 procent av eleverna byts ut varje läsår. Dessa behöver få arbetsro, sa hon vidare.
Torkild Strandberg (fp) välkomnade även han förslaget med öppna armar och såg nu en möjlighet att komma tillrätta med den ”Sociala bomb” som Landskrona sitter på.
– Förslaget gagnar helt klart vår kommun.

Ung vänster demonstrerade


Lika imponerande och glada var inte den grupp demonstranter från Ung Vänster som slutit upp i hisshallen utanför konferensrummet.
– Det är ett beklagligt sätt att tillmötesgå de främlingsfientliga strömningar som finns i Skåne och inte minst här i Landskrona, sa Peter Engvall.

Under presskonferensen berättade Tobias Billström att Sverige är i dag det enda landet i EU förutom Belgien som inte har någon form av försörjningskrav vid anhöriginvandring.
Införandet av ett försörjningskrav i Sverige innebär ett närmande.
Något som inte heller det föll i god jord hos vänsterpartisterna.
– Det finns länder som har många konstiga regler. Rent av tortyr. Det finns ingen anledning att ta hänsyn till dessa inhumana regler. Detta går helt emot flera internationella konventioner, sa Peter Engvall och höll upp banderollen med texten ”Nej till statlig rasism – försvara rätten till asyl” och väntade på att ministern skulle passera.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser