Annons

Det ligger många timmars arbete bakom det nya processionskorset av glas, som tas i bruk i samband med söndagens högmässa i Sofia Albertina kyrka.
Jag har jobbat med själva korset och de fyra processionsljusstakarna i cirka två månader, berättar glaskonstnären Rose-Marie Bengtsson – som inte bara utformat den rödskimrande korset i glas utan även designat ramen av trä som glaskorset är infattad i.
Ljusstakarna är av mässing och trä och de ”fötter” som dessa vilar i framme vid altaret, är också designade av Rose-Marie.
Det fick bli två uppsättningar av ”fötter”, berättar hon – sammanlagt tio stycken – korset och ljusstakarna rör sig mellan tornkapellet och altaret, så det måste finas ”viloplatser” på båda ställena.

– Det har varit väldigt roligt och det känns som ett hedersuppdrag att få designa ett processionskors till Sofia Albertina kyrka. Det har också inneburit en hel del utmaningar och speciallösningar för att korset och ljusstakarna skulle bli som jag hade tänkt mig. Den grå färgen, som trädetaljerna är målade med, hittade jag till exempel i en gammal färghandel. De blandade färgen manuellt för att det skulle bli exakt samma ton som den grå färgen på altarets ”speglar”.

Annons
 

Vi är mycket nöjda med det nya processionskorset, säger Landskrona församlings präst, Birgitta Sjöstedt. Korset tas i bruk nu på söndag i samband med högmässan – Rose-Marie Bengtsson kommer själv att bära det fram till altaret.

Kören ”Sprit” står för det sångliga inslaget i högmässan, två präster, Britt Marklund och Birgitta Sjöstedt håller i gudstjänstfirandet.


Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser