Annons

Videomix slår igen på Eriksgatan

I mitten av mars stängs Videomix på Eriksgatan. Enligt ägare Kent Olsson finns det många faktorer till att han stänger en av sina två butiker i Landskrona.
– Droppen som påskyndade beslutet är kollektivavtal som tecknades med Handels, säger Kent Olsson och menar att striden tog mer kraft ur organisationen än vad han räknat med.
– Samtidigt var vi hela tiden tydliga mot Handels och varnade för att detta skulle kunna komma att ske. Nu stänger vi en butik i Landskrona och en i Halmstad.

För Landskronas del innebär det att tre personer mister sina jobb helt, samt att ytterligare fyra medarbetare får kraftigt nedskärning av befintliga timmar.
Redan i somras beslutade vi oss för att gör kraftansträngning och försöka behålla båda butikerna i Landskrona. Dels av nostalgiska skäl. Det var trots allt här som allt startade, säger Kent Olsson som nu istället hoppas kunna ge kunderna högre service samt ett bättre utbud när det bara finns en butik kvar i stan.
– De båda butikerna har varit likvärdiga när det gäller omsättning men vi bedömer att upprustningen av centrum kommer att ha gynnsam effekt på butiken på Rådmansgatan, säger Kent Olsson som nu hoppas att kunderna från Eriksgatan ska hitta ner i stan.

Annons
 

Att det skulle bli mer kostsamt för företaget när man tecknat kollektivavtal med Handels och att det skulle vara det som ligger till grund för nedläggningen håller inte Kent Olsson med om.
– Vi hade redan en hög bemanning och därmed en hög löneprocent i förhållande till vår omsättning. Utan det är snarare att vi under kollektivavtalet inte kan arbeta efter vår modell utan måste inrätta oss efter fackets alla avtal, säger han och menar att det inte minst schemamässigt kommer att orsaka problem.

Kollektivavtalet med Handels träder i kraft den 1 april och fram till dess har företaget ett digert arbete att lägga om schemana för de 19 butikerna som berörs.

På Handels anser man att nerskärningarna är en anpassning till marknaden.
Tittar man på en stad av Landskronas storlek så finns det säkert bara utrymme för en butik. Dessutom så konkurrerar han bara med sig själv så som läget är nu, säger Lars Thörnblom, ombudsman vid Handels avdelning 6 i Helsingborg.
– Detta hade de behövt göra förr eller senare. Videouthyrningsbranschen är starkt konkurrensutsatta via uthyrning på nätet och har inte samma lönsamhet idag som tidigare, menar han och avslutar med att gjuta olja på vågorna i relationen mellan fackförbundet och affärskedjan.
– Konflikten vi hade om kollektivavtalet har vi lagt bakom oss. Ifråga om nedläggningen av butikerna i Halmstad och Landskrona, har Videomix helt gått ”by the book”. Man följer helt turordningsreglerna och förhandlingarna har varit korrekta. Ingen skugga ska falla på företaget.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser