Annons

Magiska världar på museet

Museets värld har i alla tider fascinerat. Tre månader framöver tar man dessutom steget in i ett par Magiska Världar. Fram till den 24 februari visas stavdockor, marionetter och skuggdockor samt masker från såväl Asien som Afrika.

Landskorna museum visar under 3 månader en stor utställning med Birgitta Robingers unika samling av teaterdockor från Kina, Burma, Thailand, Vietnam, Indonesien och Mali. En färgsprakande och symbolfylld upplevelse med möjlighet att fördjupa sig i uråldriga myter och traditioner.

Annons
 

Det hela började när jag på loppmarknaden på Israels Plads i Köpenhamn fick syn på fyra dockor. Försäljaren berättade att de härstammade från Burma, säger Birgitta Robinger som föll pladask för det fantastiska hantverket.
Nu var de dyra men när jag kom förbi för tredje gången packade försäljaren helt sonika ner dockorna i en kasse och sa att jag kunde betala en annan gång. Detta var 1989, minns hon.

Ett intresse var fött likaså en samlarvurm. Sedan dess har Birgitta rest till fjärran länder och exotiska platser, allt för att lära mer om historierna och införskaffa nya dockor och masker.
Jag har samlat på mig 400, uppskattar hon det till och från och med söndag kan besökarna på Landskrona Museum njuta och förundras över denna privata kulturskatt.

I Sverige placerar vi gärna dockteatern i barnkammaren, så är det inte i Kina eller på Java. Där är teatern del av det vardagliga livet. Den framförs vid högtider som till exempel bröllop.
Åskådarna kan historierna. De hänförs av skådespelet och dockornas prakt, eftersom händelserna redan är bekanta
, berättar Birgitta Robinger.

Den som rest i Kina, Thailand, på Java eller Bali kommer att få härliga flashbacks. Figurerna är välkända och otroligt välgjorda. En oxhud med en påbörjad skuggdocka har anlänt till museet direkt från Java.
Här kan besökarna få en hum om hur dessa fantastiska dockor tillverkas. Man har en annan syn på tid, säger Birgitta Robinger.

Söndagen den 10 februari kommer dockteaterpedagogen Amanda Magnusson att spela upp en pjäs med några av dockorna i utställningen. Från januari kommer olika skolprogram att arrangeras i anslutning till utställningen. Vernissage blir det på söndag då Birgitta Robinger inviger klockan 14.
Passa på och njut av en färgsprakande mångkulturell smältdegel och fascineras av historierna om planeterna, aporna, Kung Markatta, de onda och de goda i ett par alldeles Magiska Världar.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser