Annons

Kvarterskolan firade 5 år

Närhet och trygghet är två centrala begrepp på Kvarterskolan Juno som i går firade 5-årsjubileum med en uppskattad föreställning av trollkarlen Alexander.
– I sitt lilla format skapar skolan trygghet för såväl barn som föräldrar, förklarar Ulf Malmqvist, en av åtta pedagoger som arbetar med de 55 barnen i åldrarna fyra till åtta år.

Och han får medhåll av Olivia Figueroa som har sina två döttrar, Gabriella och Lilian, på skolan.
Här är bra för barnen och inte så stora barngrupper. Jag har också haft barn på Dammhagskolan, men där är barngrupperna större, förklarar hon och betonar vikten av att barnen lär sig språk, såväl hemspråk som svenska.
– Språket är mycket viktigt om man vill lyckas i skolan längre fram och här tycker jag att man arbetar på rätt sätt, det känns bra för både mig och barnen.

Annons
 

Det var också ett barn som inspirerade till starten av skolan.
– Det var i anslutning till ett stadsplaneringsprojekt på Dammhagskolan som dåvarande skolchefen Per Dahlöf gick runt med några barn i området. En liten flicka sa då att hon tyckte det var långt att gå till skolan och ville hellre ha en skola närmare hemmet, förklarar Ulf Malmqvist och Per Dahlöf tände på idén och några månader senare var Kvarterskolan Juno verklighet.

Att satsa på en liten skola mitt i ett bostadskvarter väckte också uppmärksamhet runt om i landet och Myndigheten för skolutveckling satsade under tre år medel för en mångfaldsskola.
– En stor majoritet av barnen är av utländsk härkomst och vi vill gärna att även svenska barn söker sig hit, det är bra för barnens utveckling, poängterar Ulf Malmqvist som under åren som mångfaldsskola fick ta emot studiebesök från flera svenska kommuner.

– Men söker man på nätet så finns det inte många kvartersskolor och det är lite synd. I Finland är det betydligt vanligare, poängterar han och skolan är nu en så kallad Nav-skola vilket innebär att man fungerar som ett nav i samarbetet med två andra skolor i kommunen med helt andra förutsättningar.
Det är skolorna i Glumslöv och på Ven som vi har utbyte med och det ser jag som väldigt positivt.

Eftersom barnen på Kvarterskolan Juno får en mjuk övergång mellan de olika stadierna blir också övergången till den större skolan mjukare när barnen skall gå vidare till Dammhagskolan.
– Vi besöker Dammhag med barnen, äter i matsalen och har gymnastik, allt för att övergången skall bli så positiv som möjligt, poängterar Ulf Malmqvist och hoppas att Juno skall kunna bli en förebild för fler liknande satsningar.
– Det behövs definitivt fler kvartersskolor i Landskrona och många andra kommuner, avslutar han medan Alexander (Arne Lindblom) trollbinder den unga publiken.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser