Annons

BoIS nye tränare: Anders Linderoth

På måndagen klockan 14.00 blev det officiellt, det som alla spekulerat över. Anders Linderoth tar över tränarsysslan i BoIS. Kontraktet löper över tre säsonger. Ett stort mediauppbåd var samlat när föreningens ordförande Kennet Håkansson presenterade Linderoth.
– Anders är ett välkänt namn och behöver väl inte närmare presenteras. Förutom att Anders varit en duktig fotbollsspelare och bland annat vunnit guldbollen 1976 så är han en oerhört meriterad tränare, sade Kenneth Håkansson inledningsvis.
– Vi är naturligtvis glada att vi kunnat knyta Anders till BoIS de kommande tre åren.

BoIS sportchef Mats Aronsson berättade därefter om hur man gått till väga.
– Sedan vi var klara över att vi inte skulle förlänga med Patrik Johansson så har vi funderat över vad det är för typ av tränare vi vill ha. Anders var en önsketränare och vi kontaktade honom men han hade då kontrakt med Viborg och då gick vi vidare. När förutsättningarna ändrades i Danmark tog vi kontakt på nytt och den senaste veckan hittade vi en lösning tillsammans, sade Aronsson.

Annons
 

– Glädjen är ömsesidig, var den första kommentar Linderoth fällde på den välbesökta presskonferensen.
– En av anledningarna att det drog ut på tiden var att jag hade en del ouppklarade affärer med Viborg som var tvungna att lösas och så skedde i förra veckan.

BoIS var dock inte den enda klubben som visade intresse.
– Det var ett par tre klubbar i Allsvenskan och Superettan längre upp i landet som jag tackat nej till direkt. Men nu har jag flyttat hem. Jag är i och för sig född i Kristiansstad men jag har alltid känt mig hemma i den nordvästra delen av Skåne.

Anders Linderoth har bra koll på BoIS.
– Det är en klubb som jag följt ganska länge och som jag mötte redan på 60-talet. Det är en klubb som är måna om att lyfta fram egna talanger och det känns oerhört inspirerande. Samtidigt har man en fotbollsfilosofi som tilltalar mig personligen. Jag hoppas kunna göra ett bra jobb under mina tre år och målet är att BoIS ska upp i allsvenskan, säger Anders och vidareutvecklar hur han vill att fotboll ska spelas.
– Jag vill se ett snabbt och effektivt passningsspel som man spelar sig fram med och därmed skapar chanser. Det gäller att ha bra rörlighet.

Linderoth har bra koll på BoIS trupp.
– När jag tränade Hammarby för två år sedan möttes vi i ett par ödesmatcher och då fick jag se en del av spelarna. BoIS har en bra mix mellan unga och äldre spelare.

Vad gäller nyförvärv så är tränaren optimistisk.
– Vi kommer att ha en diskussion inom kort. Nu har ju Linus Malmqvist och Johan Persson kommit men mer har vi inte snackat om nu.

Anders Linderoth kommenterar ryktet om att Viborgs målvakt John Alvbåge skulle vara på tal.
– Jag läste det och det är gripet helt ur luften.

Någon ny andretränare är inte klar ännu.
– Klubben har redan kollat lite men vi ska nu tillsammans titta på det.

Vad gäller BoIS och Superettan nästa år så är Linderoth optimistisk.
– Det gick bort tre bra lag senast. Häcken är ju kvar men jag tror att vi har bra chans. Sundsvall och IFK Norrköping gick upp tillsammans med Ljungskile och Brommapojkarna åkte ner. Jag tror även att de blir av med några spelare.

Anders Linderoths kontrakt gäller från och med den 1 januari men han får vänta ytterligare en vecka innan blåstället åker på.
– Första träningspasset för a-truppen sker 7 januari klockan 14.00, säger Anders och ler.
– Jag har mycket träning med boll men det är klart att det behövs fysträning också. Jag uppskattar det till att man kanske har fem pass med boll och tre styrka/löppass i veckan i början.

Frågan är om det dyker upp några nya ansikten till första passet.
– Förhoppningsvis finns det ett eller två nya ansikten även om inte truppen kommer att vara full då, säger Mats Aronsson.
– Vi tittar nu på en andramålvakt, en vänsterfotad försvarsspelare och en anfallare i första hand.

Anders Linderoth tror det är lättare att hitta nya spelare i Danmark.
– Generellt sett är spelarna billigare i Danmark. Det är det inte många som tror men de dyra spelarna håller till i de stora klubbarna som FC Köpenhamn, Bröndby och de andra stora. I de övriga klubbarna i SAS-ligan så är lönerna mindre än i Sverige.

FAKTA OM ANDERS
Anders Linderoth är 57 år och kommer närmast från den danska klubben Viborg. Som fotbollsspelare debuterade han för Helsingborgs IF i allsvenskan 1968 men det var under tiden i Öster mellan 1971-1977 som han debuterade i landslaget och även tilldelades Guldbollen. 1977-1980 var Linderoth proffs i Olympique de Marseille innan han flyttade hem till Sverige igen.

Efter den aktiva karriären har Linderoth verkat som tränare i ett flertal klubbar, bland annat var han tränare för IF Elfsborg när laget kvalificerades för allsvenskan 1996.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser