Annons

– 14-åringar i Landskrona ska drogtestas, basunerades ut i media i helgen. Anledning därtill är att man vid torsdagens sammanträdde i Barn- och ungdomsnämnden har att ta ställning till ett förslag om en förstudie, ”Drogtester i årskurs 8 och 9”.

Tanken som de styrande politikerna i nämnden har är att se över hur slumpmässiga drogtester bland elever i årskurs 8 och 9 samt på gymnasiet kan genomföras.

Annons
 

Upphovet till idén kommer från Torkild Strandberg som vid ett studiebesök på en skola i London där det införts slumpvisa drogtester, tyckte detta var en god idé att ta med sig hem till Landskrona. Rektor på skolan var då Peter Walker, som nu enligt Torkild ska ha fått i uppdrag av Storbritanniens regering att arbeta för att fler skolor ska införa drogtester.
Huvudsyftet är att ge våra unga råg i ryggen att tacka nej när de erbjuds droger – att helt enkelt skydda våra barn och unga från att fastna i ett drogmissbruk. Framförallt tjejerna på högstadiet som har äldre pojkvänner löper risk att tidigt komma i kontakt med och bli erbjudna droger, skriver Torkild Strandberg i sitt rådgivarbrev, där han nu vill få in synpunkter i ämnet från sina prenumeranter.

Det är nu upp till politikerna i Bun att på torsdag ta ställning till om en förstudie ska göras eller inte. Detta för att utröna hur testerna ska utföras samt se över så att man håller sig inom lagens råmärke. Skulle det sedan bli allvar av så är Landskrona troligen den första kommunen i landet med narkotikatester i grundskolan.

För att klara sig inom lagen är tanken att ett dubbelt godkännande ska lämnas innan drogtester utförs. Det vill säga att både föräldrar och den testade ska ge sitt godkännande.

Förslaget har redan stött på kritik.
I gårdagens Sydnytt-sändning ifrågasatte chefsjurist vid Skolverket, Ingegärd Hilborn, frivilligheten hos eleverna.
Man kan känna sig pressad så att man inte vågar säga nej. Och det kan ju vara de som tycker att det är jobbigt av integritetsskäl, sade hon bland annat.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser