Annons

Elsas hjälplager oskadat efter branden

Det var med stor oro och vånda som Elsa Kittel, 73 år, inspekterade sitt stora hjälplager i den eldhärjade fastigheten på Koppargården.
– Allt är oskadat, ingen röklukt, ingenting. Här har Gud haft en finger med i spelet, konstaterar en glad Elsa Kittel efter det att hon tillsammans med väninnan Ann-Marie Lindstrand synat det stora lagret.
– En gång tidigare hade vi samma tur, det var vid regnovädret för fyra år sedan. Då stod alla andra källare under vatten, men vi hade på något mirakulöst sätt klarat oss.

Elsa Kittel har förfogat över sin källarlokal i 17 år och genom åren skickat inte mindre än 33 fullastade lastbilar med totalt 28 150 kartonger kläder och allt annat som varit till nytta på andra sidan Östersjön.
– Nu beräknar jag värdet på det som finns i lagret till omkring 500 000 kronor i 250 fullpackade kartonger, det skulle vara en katastrof för både oss som arbetar med det här som alla människor som får glädje av våra hjälpsändningar, poängterar Elsa Kittel som fört noggrann dagbok från den allra första insamlingsdagen 1991.
Första resan gick till Rumänien, minns hon och det höll man på med i tre år sen blev det Estland fram till 2002.
– Men då blev vi bestulna på vår last av brottslingar och anklagade för att smuggla, det var fruktansvärt. Vi fick sitta i sju dagar och hotades med böter innan vi släpptes. Våra insamlade varor såldes sedan säkert vidare på den svarta marknaden, suckar hon men någon anledning att sluta med sitt omfattande insamlingsarbete efter detta bakslag såg hon inte.
Nej, vi började resa till Lettland i stället och det här gått alldeles utmärkt. Den senaste transporten gick i väg så sent som i augusti i år och nästa sommar räknar jag med att skicka i väg ännu en fullastad lastbil.

Annons
 

Elsa Kittels insamling har genom åren blivit något av en institution och hon får ekonomiskt stöd för sina transporter från när och fjärran. Dessutom tar många privatpersoner kontakt med henne när man vill lämna in sina bidrag.
– Det ringer alltid någon nästan varje dag, förklarar hon och minns en kvinna från Järfälla som körde ner med en släp full av kläder och annat hon ville skänka.
– Hon gjorde detta eftersom hon ändå skulle ner till Skåne och hade hört talas om vår insamling. Det tycker jag var starkt gjort, poängterar Elsa Kittel som trots sin ålder, 73 år, och sjukdom inte funderar på att sluta med sitt frivilligarbete.
– Nej, så länge det finns människor som vill skänka och hjälpa de som har det svårt, ja då orkar jag också fortsätta, avslutar Elsa Kittel som genom åren också hunnit med att sticka och skänka bort inte mindre än 1 200 barntröjor och nu efterlyser herrskor storlek 45 till 47 eftersom det är en bristvara och det krävs mer än en vindsbrand för att knäcka hennes brinnande låga för människor i svårighet.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

 

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser