Annons

Ny bok om Borstahusen

År 1776 ansöker bröderna Borste om att få bygga hus vid strandkanten till Landskronas fäladsmark och ägna sig åt fiske. Borstes hus blir embryot till ett nytt samhälle: Borstahusen.
Borstahusen skapas i elände, misär och yttersta fattigdom men visar sig livskraftigt och utvecklas till ett betydande fiskeläge, det mest genuina längs den skånska västkusten. 1853 sprider en koleraepidemi massdöd på ”lejet”. Det är en katastrof som också ger fiskeläget uppmärksamhet nationellt.
Länge är Borstahusen ett mycket slutet samhälle, människorna beskrivs som en ”särskild typ”. När strandbad i 1900-talets början kommer på modet får Borstahusen en ny funktion, ett badparadis för stadsborna.
Nu kommer en ny bok om Borstahusen. Författaren Åke Jönsson har skrivit Borstahusen – från fiskeläge till fritidsparadis. Boken berättar inte bara den spännande historien om fiskelägets tillkomst och utveckling utan skildrar också omvandlingen till boende- och fritidsparadis.
– Alla landskronabor har ett förhållningssätt till Borstahusen, inte minst till baden och fritidsaktiviteterna. Många har också minnen av badbussen och badkolonin, förklarar Åke Jönsson.

I fristående kapitel speglas en mängd företeelser som kan länkas till Borstahusens historia: busskungen Rothoff, Strandvägen, baden, campingen, semesterbyn, badbussen och badkolonin, golfen, kapellet, konstföreningen, de moderna villasamhällena, segelsällskapet, brottningen och fotbollen, fiskargumman, Erikstorps kungsgård, Pumphuset med mera.
Åke Jönssons bok är den första heltäckande skildringen av Borstahusens historia och beskriver alla de olika skeden och händelser som präglat det lilla samhället några kilometer norr om Landskrona.
Det är en fascinerande historia. I min barndoms Landskrona hade ingen utanför fiskeläget en tanke på att bosätta sig i Borstahusen. Numera betraktas Borstahusen som kommunens mest attraktiva stadsdel. Synen på det gamla fiskeläget har sannerligen förändrats och i boken speglar jag ytterst detaljerat hur den utvecklingen gick till, berättar Åke Jönsson.

Annons
 

Boken är på 384 sidor och rikt illustrerad. För Åke Jönsson markerar boken om Borstahusen också slutpunkten i hans skildring av Landskronas allmänna historia.
– Det började 1990 med Historien om ett slott och fortsatte sedan med det stadshistoriska verket i tre delar samt Historien om en ö, som kom 1999, berättar Åke Jönsson.
I samband med arkivstudierna för det stadshistoriska verket samlade han också på sig ytterligare dokumentation om just Ven och Borstahusen.
– Tanken var att med tiden ge ut fristående böcker om just dessa två stadsdelar.
Nu är – med boken om Borstahusen – alltså Åke Jönssons bokserie om Landskrona komplett.
– Min förhoppning är naturligtvis att Borstahusen skall bli årets julklappsbok i Landskrona, säger Åke Jönsson.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser