Annons

Landskronaproducerade föreställningar gör succé och åker på Sverigeturné

Hur gör man för att acceptera varandras olikheter? Och hur ska man vara egentligen för att passa in? Utanförskap och ensamhet är tema i Cirkus Cirkörs nya familjeföreställningar MANNEN I BALLONGEN och OLIKA. Båda föreställningarna är resultatet av ett unikt samarbete mellan Cirkus Cirkör och Landskrona kommun. Nyligen spelade MANNEN I BALLONGEN i Frankrike och 28:e och 29:e november får Landskronaborna chansen att se föreställningen på nytt när den håller nypremiär på Landskrona Teater.

2007 inleddes ett samarbetsprojekt mellan Cirkus Cirkör och Landskrona kommun som gått under namnet Cirkus Cirkör C/o Landskrona. Några artister från nycirkusgruppen flyttade då till Landskrona för att arbeta både konstnärligt och pedagogiskt i skolor, på fritidsgårdar och på Landskrona Teater. Ur detta samarbetsprojekt föddes idéen till två helt nya föreställningar: MANNEN I BALLONGEN och OLIKA.

Annons
 

MANNEN I BALLONGEN inleds med att en ensam man sköljs upp på en strand och sätter på sig en stor röd ballong på huvudet och stolt promenerar in mot stan. Där försöker han vara som alla andra; han är vänlig, snäll, hjälpsam och arbetsam. Trots detta väcker han stor vrede hos invånarna i staden. Hur kommer det sig att en röd ballong kan vara så stötande? Föreställningen har regisserats av Jonas Södergren och berättas genom clown, magi och film. Hela filmen är inspelad av landskronasonen Björn Larsson och musiken till både film och föreställning av en annan son av staden; multiinstrumentalisten Roine Sangenberg. I filmen möter vi en Ballongman på bland annat Rådhustorget bland torghandlande invånare, på City Gross söker han uppmärksamhet på sitt sätt och på Landskrona Teater hittar han hem.

På scen står Cirkus Cirkörs egen ballongman Jan Unestam men i filmen medverkar också skådespelare och statister.
Med föreställningen Mannen i Ballongen vill jag ta upp känslan av utanförskap. Jag vill synliggöra svårigheten för människor som kommer från en annan plats eller som ser annorlunda ut att få kontakt med sin omgivning. Jag vill också slå ett slag för allas rätt att vara så galna eller så annorlunda som de vill vara, säger artisten Jan Unestam.

I OLIKA möter vi en tjej som bara har en groda som bästa kompis. Lyckan vänder när hon får en ”riktig” kompis. Men snart upptäcker de nyfunna vännerna att det inte alltid är så lätt att vara en bra vän och förstå varandra. Hur gör man egentligen för att acceptera varandras olikheter? OLIKA bjuder på komik, akrobatik och påle med Anna Lagerkvist och Gry Lambertsen. Registöd är Åsa Johannisson.

Succé i Frankrike och Sverigeturné väntar
Den Landskronaproducerade föreställningen MANNEN I BALLONGEN spelade nyligen på Féstival les Boréales i Caen där den gjorde succé. De som ännu inte sett föreställningen får nu chansen på nytt 28:e och 29:e november när den har nypremiär på Landskrona Teater. 8-11 december spelar MANNEN I BALLONGEN och OLIKA på Teater Tre I Stockholm och under nästa år kommer föreställningarna bege sig ut på Sverigeturné.

Se även gårdagens Webb-TV inslag om Mannen i Ballongen.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser