Annons

M lierar sig med s – Bidragstagare får pengar innan jul

I fredags uppgav flera media att de som uppbär socialbidrag i Landskrona, Ängelholm och Klippan inte skulle få pengar innan jul. Meningen var att pengarna skulle betalas ut den 27 december.

På frågan om varför man i Landskrona inte rekommenderar tidigare utbetalning svarar Johanna Nilsson, samordnare av försörjningsstödet på Vuxenförvaltningen..
– Det finns flera aspekter. En är att vi vet av erfarenhet att många kommer att ha för lite pengar i slutet av januari om man betalar ut för tidigt. En annan är att man kanske får göra fler undantag i och med att många bidragstagare firar ramadan och det kinesiska nyåret.

Annons
 

Att bidragstagarna skulle vara helt utan pengar och därmed ta dyra sms-lån och liknande tror inte Johanna Nilsson.
– De som har barn får barnbidrag den 21 december så helt utan pengar till jul blir de inte. Det betalas även ut ett schablonbelopp utöver det vanliga socialbidraget i slutet av november vilket kan användas till jul.

Moderater röstar med S
Socialdemokraterna i Vuxennämnden vill att bidraget ska betalas ut innan helgerna och så gör även de tre moderaterna Ewa Löfvendahl, vice ordförande och ledamoten Marko Huttunen samt ersättaren Kjell Ek.
– Vi moderater anser att socialbidragen ska vara bidragstagarna tillhanda innan julhelgen. Därmed finns det politisk majoritet för att bidragen ska betalas ut, säger moderaterna i ett pressmeddelande.

I och med att moderaterna lierar sig med s får de som vill ge ut bidraget innan jul majoritet.
– Tar nämnden beslut att pengarna ska betalas ut innan jul så gör vi det, säger Johanna Nilsson.

Ordföranden i vuxennämnden, Mattias Adolfsson fp, blev informerad om beslutet som tagits av tjänstemännen nyligen.
– Jag har inga invändningar mot en tidigarelagd utbetalning, men vill understryka att detta inte får innebära några höjda socialbidragskostnader, vilket förvaltningen varnat för. Jag menar att ett sådant beslut ställer mycket stora krav på de som får socialbidrag att planera sin ekonomi så att pengarna räcker till nästa ordinarie utbetalning. Jag kommer att lyfta frågan om socialbidragsutbetalningarna i december månad för politisk behandling på torsdagens arbetsutskott. Det skriver Mattias Adolfsson, fp, ordförande i Vuxennämnden i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser