Annons

”Sött som socker”

På söndag är rubriken på Landskrona museums söndagsprogram ”Sött som socker”. Då kommer Gertrud Helgesson från Sockermuseet i Arlöv och berättar om sockerindustrins historia och familjen Tranchell.

”Sockerkungarna” Justus och Carl Tranchell (far och son) var båda drivande inom sockerindustrin i slutet av 1800- och i början av 1900-talet.

Annons
 

De var även betydelsefulla inom Landskronas kommunala liv och industriella utveckling och satte på det viset sin prägel på staden. De har t.ex. lämnat en del pampiga byggnader efter sig, såsom Tranchellska huset och Örenäs Slott.

Själva sockerfabriken upptog ett helt kvarter (där även Tranchellska huset ligger) och var en viktig arbetsplats för många landskronabor ända fram till 1960-talet. Många minns nog fortfarande ”Säckarnas bro”. Idag ligger Landskrona stadshus på den plats där sockerfabriken tidigare låg.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser