Annons

Den 26-årige Landskronabon kom i kontakt med sina offer via Internet och genom falska förespeglingar om kommande arv lurade han en ung kvinna att betala in sammanlagt 270 930 kronor på hans konto.
De båda chattade först om allmänna saker, men efter en tid ville mannen låna 450 kr för att åka till Danmark och få ut ett stort arv.
Kvinnan satte då in pengarna på hans konto och nästa gång han ville låna pengar skulle han åka till Norge där hans far låg sjuk. Hon satte in pengar igen.

Det blev fler och fler krav från Landskronabon och han hotade också att skicka folk på henne om hon inte betalade.
– Hon mådde mycket dåligt. Hennes föräldrar märkte det och hon berättade för dem till slut. Då hade alla hennes sparpengar gått åt, skriver Solna tingsrätt som dömde mannen till ett års fängelse för grovt bedrägeri.

Annons
 

Samma dom omfattar också en annan kvinna som mannen skickade ett mejl till i vilket det stod att hon snabbt och lätt kunde tjäna 15 000 kronor. Kvinnan chattade sedan med Landskronabon som skrev att hon skulle få pengarna om hon klädde av sig inför sin webbkamera, vilket hon gick med på.
Beloppet höjdes sedan och det slutade med att han skrev att han skulle sätta in 1,2 miljoner kronor på hennes konto, vilket aldrig gjordes.
Mannen skrev då att han behövde pengar för att tanka sin bil och bad henne om lån och 1 500 kronor sattes in på hans konto.

Sedan kom han med fler och fler krav på pengar som han behövde för att hon skulle få sina pengar.
Hon uppfattade att hennes enda chans att få tillbaka något var att fortsätta betala. Till slut var hennes konto tömt och hon berättade för sin mamma, varefter de gjorde polisanmälan, skriver rätten i domen.

Även en ung man lurades via Internet att låna ut 900 kronor till en Danmarksresa. Som tack för hjälpen skulle han få 12 500 kronor. Landskornabon ville sedan låna mer, men några fler pengar blev det inte den här gången.

Nu var det inte första gången Landskronabon dömdes för bedrägeribrott, redan 2005 dömdes han för bedrägeri och urkundsförfalskning till villkorlig dom och böter.
– Genom de brott han nu gjort sig skyldig till har han på ett hänsynslöst sätt utnyttjat målsägandenas troskyldighet. För den sammanlagda brottsligheten måste det bli fängelsestraff, som med hänsyn till att det är fråga om återfall, skall bestämmas till ett år, skriver rätten i domen och mannen är också återbetalningsskyldig med sammanlagt närmare 300 000 kronor.

Mannen har överklagat domen till hovrätten där förnekar mannen brott och hävdar att det rört sig om lån som han tänkt betala tillbaka.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 


Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser