Annons

Landskrona Direkt slog larm: Vallgraven grå som cement I en dryg vecka har den yttre vallgraven varit starkt missfärgad. Varför vet man inte på miljöförvaltningen.

I en dryg vecka har den yttre vallgraven, som börjar vid Slottscaféet och mynnar ut i Öresund vid Nordkap, varit gråfärgad. Tidigare i veckan har det även luktat illa från det missfärgade vattnet.
Landskrona Direkt kontaktade Miljöförvaltningen och de blev en aning tagna på sängen då det inte fått in några indikationer på att det skulle vara något galet med vallgraven.
– Det låter mycket konstigt. Det får vi kolla upp med en gång, sade kommunekolog Olle Nordell.
Femton minuter senare träffade redaktionen Nordell som kom till Slottscaféet tillsammans med miljöinspektör Rose-Marie Stigsdotter.
– Det ser onekligen konstigt ut. Men vad det kan bero på är svårt att svara på såhär på raken, säger Nordell och klättrar ner för en slänt för att titta in i ett av rören som mynnar ut i vallgraven vid Slottscaféet.
– Här kommer så kallat dagvatten. Det vill säga regnvatten och annat som rinner ner i brunnar på gator och liknande.

Efter en kort promenad kommer vi till bron som leder över vallgraven vid Granet.
– Här är det mer grått vatten. Det ser konstigt ut, säger Rose-Marie Stigsdotter och sällskapet tar sikte på en damm som ligger i Granet.
– Det här är en damm man byggt, dels för att samla upp dagvatten, säger Olle Nordell.

Annons
 

Promenaden fortsätter därefter ut där havet möter vallgraven och Olle Nordell klättrar ut på stenar och hoppar upp på cementtornet längst ut och spanar.
– Det är svårt att säga om det kommer utifrån men jag tror inte det. Jag tror inte heller att det är avloppsvatten eller något ditåt. Min gissning är att det rör sig om dagvatten. Nu ska vi ta lite vattenprover och skicka dessa på analys. Förhoppningsvis är svaren sedan klara i slutet av nästa vecka och då vet vi förhoppningsvis varför vallgravens vatten är grått, säger ekologen.

Senare på fredagseftermiddagen fick Olle Nordell en del svar på mysteriet.
– Vi talade med några som jobbar för parkförvaltningen och de hävdade att vattnet blev grått samtidigt som det höga vattenståndet förra veckan. Därför tror vi att det är det som är anledningen. Men vad som kommit loss i vattnet hoppas vi att proverna ska ge svar på.


Olle Nordell kollar ett av rören som leder dagvatten från stans brunnar till vallgraven vid Slottscaféet.


Kommunekologen rotar i röran och använder luktsinnet.
Det luktar lite surt, lite avlopp.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser