Annons

Kulturpristagare utsedda

Gösta Nilsson som själv delat ut 52 kulturstipendium, en kille med skådespelardrömmar Kurdi Erdogan Kara, samt studenterna Marina Giribaldi och Sara Lindkvist delar på årets kulturstipendium på 50 000 kronor.

Nytt för i år är att stipendiedelegetionen väljer att dela upp den tillgängliga summan i ett lite större kulturpris och tre kulturstipendium.
När Gösta Nilsson 2006 erhöll kommunens hedersmedalj efter lång och trogen tjänst som landskronaambassadör var det en mindre överraskad pristagare än dagens kulturpristagare.
Jag fick beskedet klockan åtta i morse. Detta hade jag inte ens drömt om, säger Gösta Nilsson, smått rörd över att nu tilldelas Landskrona kommuns kulturpris på 20 000 kronor, för som det heter i motiveringen, som bevis för den uppskattning staden vill visa för mångåriga insatser och stöd för kulturen i Landskrona.
– Det känns som att hedras med lilla nobelpriset. Fantastiskt, säger Gösta som tänker använda prissumman för någon framtida kulturresa.

Annons
 

Minst lika glad men för halva beloppet var Kurdi Erdogan Kara.
Författaren, amatörskådespelaren, projektledaren och manusförfattaren till Landskrona-Live erhåller 10 000 kronor i kulturstipendium.
– Just nu arbetar jag med uppföljaren till Landskrona-Live. Det vill säga tvåan som kommer att spelas på Landskrona Teater den 15, 16 och 18 december. Då kommer bland andra årets roligaste kvinna, Marika Karlsson samt välbekante Özz Nujen att medverka tillsammans med ett 40-tal landskronabor och någon helsingborgare. Dessutom kommer vi att dela ut vårt eget kultur- och integrationspris vid den sista föreställningen, berättar Kurdi E Kara.

Tur då att det fanns en lucka i Landskrona-Live programmet för den 17 december delas Kulturstipendierna samt kulturpriset ut på årets sista fullmäktigemöte.
– Då kan ni väl spela upp något ur pjäsen, uppmanade kulturnämndens ordförande Birgitta Persson (m).
Självklart. Vilken tid ska vi vara där, kom svaret från Kurdi.

– Lite lagom envis bör man vara om man vill syssla med kultur, rådde Gösta Nilsson.
– Jag är nog lite mer envis, sa Kurdi och log stort.
– Energin finns i Landskrona. Det gäller bara att hitta själarna som vill göra något, sa han och tänkte använda prissumman till att skriva en bok om sitt projekt Landskrona Live.

Förhinder att medverka vid dagens presskonferens där stipendiaterna presenterades hade de båda studenterna som också prisas med vardera 10 000 kronor.
Marina Giribaldi studerar på mastersprogrammet i kulturvård vid Göteborgs Universitet. Just nu praktiserar hon på Columbia University i New York.
En för dagen magsjuk Sara Lindkvist studerar tillvardags industriell design på Danmarks Designskole i Köpenhamn.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser