Annons

Boka in den 20 mars 2013!

År 2013 fyller Landskrona 600 år och detta är naturligtvis något som kommer att märkas. Arbetet med planeringen av festligheterna är redan igång trots att det är sex år dit.
– Faktum är att man måste börja tidigt. Vi har drömmar om att få hit både kungligheter och stora evenemang och då måste man vara ute i god tid. Vi började arbetet i och med att jag tillträdde posten som kommunfullmäktiges ordförande förra hösten, säger Lennart Söderberg som är den som idag håller i planeringen.
Vi har besökt Trelleborg som firar 750 år i år samt Halmstad som fyller 700 och talat med deras respektive kommittéer och lärt oss en hel del. Nu har även vi tillsatt en kommitté med politiker som ska leda och fördela arbetet tillsammans med LandskronaPlus vilka kommer att vara de operativa.

Att jubileet blir stort är det ingen tvekan om. Faktum är att man kommer att anställa folk som kommer att jobba med festligheterna under året.
LandskronaPlus kan inte genomföra allt med den personal och de medel de har idag. Därför kommer det att tillskjutas resurser så småningom. I Halmstad var de fem eller sex personer som jobbade heltid med jubileet den sista tiden. Hos oss kanske det rör sig om en stab på tre eller fyra personer som jobbar med jubileet under ett till två år.

Annons
 

Efter ett möte i början av oktober har nu LandskronaPlus bollen och ska börja planera mer i detalj.
– Vår förhoppning är att kunna få hit kungafamiljen. Dessutom vill vi ha hit arrangemang som sätter spår i Landskrona. Drömmen hade varit att få hit typ melodifestivalen eller någon riktigt stor tävling. Dessa kostar men kommunen kommer redan nu att skjuta till en hel del pengar, säger Söderberg.


– Det stämmer. Vi har tidigare anslagit 250 000 kronor till planering och uppstart av det hela och dessutom har vi öronmärkt två miljoner kronor från det överskott som kommer 2007, inflikar Stefan Johansson, tillförordnad kommundirektör.

Förutom diverse evenemang under året finns planer på att få till något rejält minnesmärke, och då menar man inte någon staty.
När vi firade 550 år 1963 byggde vi konsthallen och det är i sådana banor vi tänker, något som verkligen är beständigt och som för alltid kommer att förknippas med jubileet. Vad det blir vet vi inte idag. Eventuellt kommer vi att fråga Landskronaborna vad de tycker. Det är ju till de som vi riktar oss, säger Lennart Söderberg.

Festligheterna kommer att pågå mer eller mindre under hela året. Men idag har man inget speciellt startdatum.
– Startskottet kommer att gå någon gång på vårkanten, säger Söderberg.
– Stadsprivilegierna skrevs under den 20 mars 1413 och det är den datumen som räknas som stans födelsedag, förklarar författaren Åke Jönsson och därmed kan man förutsätta att det kommer att festas rejält i Landskrona onsdagen den 20 mars 2013.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser