Annons

Bertils Landskrona invigs under Arkivens Dag

Efter drygt 50 år i yrket och 45 år med egen firma överlämnade landskronafotografen Bertil Persson under hösten 2007 sina foto- och negativsamlingar till Arbetarrörelsens Arkiv i Landskrona för framtida förvaring. På Arkivens Dag, i morgon lördag, inviger Arbetarrörelsens Arkiv en fotoutställning baserad på Bertil Perssons digra produktion. I utställningen ”Bertils Landskrona” står följdriktigt Landskrona och dess invånare i fokus.
Vi visar här ungefär 500 fotografier som på ett unikt sätt skildrar landskronabornas liv och leverne, i vardag och fest, på arbetet och fritiden, under 1900-talets andra hälft. Bertils samlade produktion är ett ovärderligt tidsdokument över vardagslivet i Landskrona, poängterar arkivchef Victor Lundberg.

Bertil Persson började som pressfotograf 1958 då han till en början främst ägnade sig åt att dokumentera familjehögtider och motorsport. I oktober 1962 startade han sin klassiska landskronafirma, BP Foto. Med tiden har Bertil utöver pressfoto även ägnat sig åt både privat och kommersiell uppdragsfotografering. Med sitt flygcertifikat i bakfickan har han dessutom under årens lopp förevigat Landskrona med omnejd från ovan.

Annons
 

Mest känd för den breda allmänheten är Bertil Persson ändå tack vare sitt värv som pressfotograf. Under 1900-talets sista decennier har han tagit tusentals bilder från små och stora nyhetshändelser i landskronatrakten till Landskrona Posten, Arbetet, Sydsvenska Dagbladet, Kvällsposten, Skånska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad.

Tanken är nu att man på Arbetarrörelsens Arkiv ska förvara, tillhandahålla och på sikt också digitalisera bildskatten.
– Vår målsättning är att Bertil Perssons bilder på detta sätt ska kunna komma Landskrona och dess invånare till del i framtiden, säger Victor Lundberg och hälsar allmänheten välkommen till arkivet på lördag klockan 10.30 då han själv tillsammans med Bertil Persson inviger utställningen Bertils Landskrona.

Utställningen ”Bertils Landskrona” kommer därefter att visas på Arbetarrörelsens Arkiv tillsvidare, inom ramarna för våra ordinarie öppettider.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser