Annons

– Vi är många som älskar vår stad

På lördag slås ett stort tält upp på Saluhallstorget. Det är Unga Röster som, i samband med invigningen av projektet Centrum & Österlyftet, bjuder Landskronaborna på diverse kulturellt godis. Förutom musik och dans från när och fjärran så får man se en uppvisning i svärdfight.
Ett annat inslag är att filmen ”Rasism på linsen…eller tavlan utan ram” kommer att visas inne på Kulturskolan.
– Det är en film om rasism som är gjord av några 13-18-åriga ungdomar i Unga Röster. Filmen skildrar olika sätt på vilken rasism och fördomar kan ta sig uttryck i dagens samhälle och manar till eftertanke. Ett viktigt tidsdokument som ett avstamp mot framtiden, säger Jenni Rantala, projektledare på Unga Röster då pressen samlades på Kulturskolan för att se på filmen på måndagen.

– Den hade smygpremiär på museet i söndags men tyvärr så dök inte så många upp. Vi hoppas på fler besökare på lördag. Dessutom kommer filmen också att visas på Folkets Hus imorgon torsdag i samband med antirasistiska filmveckan i Landskrona. Ytterligare en föreställning ges på Rådhustorget på fredag klockan 17.00 då det hålls en manifestation mot rasism . Filmmusiken kommer här att framföras live, säger Vanja Drazic Bell, även hon projektledare.

Annons
 

Idéen till filmen är inte så gammal. Vi hade ett filmprojekt på skolan och fick då idéen att göra den med Unga Röster, säger Martin Skagh som står för regi och manus.
– Vi vill visa hur det ser ut i samhället idag.

En som är med i filmen och som även hjälpt till med regin för delar av filmen är Hanna Lindskoug.
Vi rev stora delar av manuset och snackade om rasism istället. Det kändes bättre. Det känns mer naturligt än om man skulle följa ett manus, säger Hanna och avslutar.
– Nu hoppas vi att nå ut till så många som möjligt. Det hade varit kul att kunna få visa upp filmen på skolorna och för politikerna. Extra roligt hade det varit om vi fått visa upp den för Sverigedemokraterna.

Musiken i filmen är gjord och framförs av ett gäng unga killar.
Det känns bra att sjunga om sådant. Detta är vår vardag och det är viktigt att lyfta fram budskapet att vi är många som älskar vår stad och de som bor här, säger Irhad Nurkovic, en av de som gjort musiken.

Hela programmet kommer att läggas upp på Unga Rösters hemsida under onsdagen. Adressen är www.ungaroster.se. Där kommer även filmen att läggas upp inom kort.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser