Annons

”Vägar till Friheten” på Stadsbiblioteket

På måndagen invigs en utställning på Stadsbiblioteket. Det är en ambulerande utställning kallad ”Vägar till Friheten”. Den handlar om tiden då Polen gjorde sig fri från den kommunistiska eran vilken varade från 1945 till 1989.

Utställningen är ute på en världsturné och visas i Europa endast på en plats i varje land. För Sveriges del föll valet på Landskrona och Stadsbiblioteket där tidigare bl.a. den stora KARTA-utställningen om Solidaritetsrörelsen visades 2004.
– Vi är ytterst hedrade att den kommer att visas i Landskrona – och bara här. Sedan bär det av till andra länder. Den kommer till oss från Holland, säger Tor Johanson, vice ordförande i Svensk-Polska Samfundet, som sett till att utställningen mellanlandar i Landskrona.

Annons
 

Det är helt klart att Republiken Polens ambassadör i Sverige, Michal Czyz, som under hela förberedelsearbetet varit en drivande kraft bakom utställningen, kommer att närvara liksom höga företrädare för polska utrikesdepartementet. Såväl Sveriges ambassadör i Warszawa Tomas Bertelman samt de högsta företrädarna för Republiken Polen i Sverige är också involverade.

Gymnasieskolornas elever guidas
Dagen efter invigningen, tisdagen den 6 november mellan klockan 12 och 13 kommer Jakub Swiecicki från Utrikespolitiska Institutet att hålla föreläsning om polska demokratiska oppositionens och Solidaritets betydelse för frihet och demokrati i Central- och Östeuropa. Vidare kommer gymnasieskolorna att få särskilda möjligheter till guidning under hela utställningstiden.
– Detta är en mycket viktig angelägenhet eftersom det är just den uppväxande generationen som måste påminnas om vad som hände för bara 25 år sedan. Och att det var i Gdansk som Europas frigörelse startade och ingen annanstans, avslutar Tor Johanson.

Utställningen pågår till och med den 17 november.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser