Annons

På söndag klockan 14 inleds de Antirasistiska Filmdagarna med film och samtal på Landskrona Museum.
– Vi inleder antirasistiska filmveckan med en film som på ett mycket ironiskt sätt diskuterar våra fördomar. Filmen heter Elixir och är gjord av Babak Najafi, meddelar Emeli Zeilon på Landskrona Fritids- och kulturförvaltning.

Elixirs programförklaring lyder: ”Vad händer om alla invandrare plötsligt en dag blir som svenskar?! – en kort ironisk film som sätter fingret på våra fördomar”.

Annons
 

Samtalsledare efter filmen är Alàn Ali som är engagerad i Fryshuset, Elektra Syd, RFSU och Sharafs hjältar. Alàn är ute mycket och föreläser och berättar om ungdomsvåld, hederskultur och könsroller. Med erfarenhet som ung diskriminerad kille med invandrarbakgrund i Klippan, har han studerat etniska relationer och arbetar nu som projektledare för Sharafs hjältar, män mot hedersvåld.

Under filmsöndagen blir det även smygpremiär på Unga rösters film, Rasism på linsen – eller tavlan utan ram. Filmteamet som gjort den medverkar också på museet.
I Filmveckan ingår dessutom Förortsungar för årskurserna 3-5 den 7-15/11 och Unga Rösters nyproducerade film ”Rasism på linsen – eller tavlan utan ram” visas vid några tillfällen, bland annat den 10/11 i samband med kommunens invigning av Centrum Österlyftet.

Utöver Landskrona arrangeras liknande filmveckor i Malmö, Göteborg, Stockholm, Trelleborg, Hässleholm och Lund. Genom att visa filmer med olika teman som väcker diskussion kring rasism och olika typer av utanförskap vill arrangörerna skapa förståelse för och mellan människor med olika bakgrund.
I Landskrona genomförs filmveckan i samarbete med ARF, Kulturskolan, Fritids- och kulturförvaltningen, BUN, Strategikontoret med flera.

ARF är en religiöst och politiskt obunden verksamhet som verkar för film och kultur för mänskliga rättigheter. ARF vänder sig till barn och ungdomar samt vuxna i deras närhet. Genom att arrangera filmvisningar med diskussioner eller workshops, nätverkande och andra kulturevenemang, vill ARF synliggöra och väcka debatt kring frågor rörande rasism, främlingsfientlighet, diskriminering och demokrati. Läs mer på www.arfarf.se.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser