Annons

Smålänningar såg utställning på museet från hembyn

Den siste september öppnades dörrarna för fotoutställningen Sune Jonsson möter Walker Evans på Landskrona Museum. En del av de bilder som hängts upp av Sune Jonsson är tagna i en liten småländsk by som heter Attsjö, två mil utanför Växjö.

Idag besöktes utställningen av bybor från Attsjö som väl minns Sune Jonsson och hans kamera.
– Han skulle fotografera livet i en småländsk by under ett år och valet föll på Attsjö, säger Gösta Imberg, dåvarande prost i Furuby församling utanför Attsjö.

Annons
 

– Det var i slutet på 60-talet. Det kommer jag ihåg eftersom jag fick boken 1970, säger Allan Karlsson, en av de bybor som porträtterades i den bok Sune Jonsson gjorde om byn.

– Mannen som ligger i badkaret på bilden där hette Gustav Karlsson men han är död sedan många år. Jag köpte hans gård strax efter att bilden togs, säger Allan Karlsson och tittar med värme på den stora bilden.

Ett par som också var på plats på museet var Ingvar och Ylva Björkman.
– Vi var gröna vågare på den tiden. Vi hade just köpt ett torp och jag höll på att fixa till ett gärdsgårdsstaket när Sune kom och tog bilder, minns Ingvar och visar upp bilden då han jobbade med staketet.

Vad gäller utställningen så tycker både Ingvar och Ylva att den är kul.
Vi har faktiskt sett den i Stockholm också. Det var vår dotter som bor där som tipsade om den. Men det är kul att komma hit till Landskrona och se den igen. Bilderna väcker många gamla minnen, avslutar Ingvar Björkman.

Läs mer om utställningen här.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser