Annons

– Do you have what we in Sweden call a skiftnyckel?

Landskrona Museum öppnar på söndag klockan 14.00 utställningen HJÄLP!, som handlar om verktyg.
Våra vanligaste verktyg fick tidigt sin form. En snickare idag skulle lätt kunna använda en romares tvåtusenåriga verktyg utan att behöva lära sig hur de fungerar, säger Anneli Oxenstierna, museilektor när hon visar runt i utställningen.

Hammare, tång och skruvmejsel ligger i någon låda hos de flesta av oss. Och insexnyckel om man tillhör dem som handlat på IKEA. Men faff, fummel eller falshyvel – när såg ni det sist?
I museets samlingar finns en mängd olika handverktyg som skickliga yrkesmän hanterat. Vackra, slitna verktyg som är anpassade efter just den hand som brukade dem.
– Denna putshyvel är en av mina favoriter, säger Anneli Oxenstierna och pekar på en vackert dekorerad hyvel med två snidade tunnor.

Annons
 

Det finns gott om verktyg i museets samlingar och det har varit ett digert arbete för Anneli Oxenstierna att sätta sig in i vad alla använts till. Det var drygt tio år sedan den populära Hantverksgatan på museet stängdes igen och sedan dess har flertalet av verktygen varit magasinerade. Några nya har nu dessutom tillkommit.
– Bland annat har jag lånat vår snickares egentillverkade färgomrörare, säger Anneli när Direkten tittar lite extra på vad som skulle kunna vara ett verktyg gjort av en gammal luffare.

– Man brukar tala om verktygens konservatism. Den stora förändringen kommer när man kopplar elmotorn till verktygen, säger Anneli och visar på vilka verktyg som har en stigande popularitet samt på ett antal spårskruvmejslar som hamnat på ”utelistan”.

Utställningen berättar vidare om Johan Petter Johansson olika verktygsuppfinningar och om patentet på skiftnyckeln från 1892. Dock saknas Lennart Bergelins smått klassiska citat,
”Do you have what we in Sweden call a skiftnyckel?”, så det tar vi här.
Däremot får besökarna ta del av små ordspråk med verktygsanknytning.

Utställningen HJÄLP visar verktyg som skär, formar, griper och vrider, välbekanta verktyg och verktyg ni aldrig sett. Besökaren kan para ihop namn som fummel med rätt verktyg, gissa vilka yrkesmän som använt olika verktyg eller pröva den trendiga japansågen vid verktygsbordet.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP


Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser