Annons

Stundtals hetsig budgetdebatt

Några större överraskningar i besluten skedde inte under gårdagens budgetmöte i kommunfullmäktige. Med stöd av sverigedemokraterna kunde den borgerliga treklövern driva igenom sitt förslag till punkt och pricka.

Det skulle dock hetta till ordentligt i debatten.
Efter den inledande presentationsrundan där varje ”partiledare” fick chansen att argumentera för just sin budget och ge sin syn på partiets mål och visioner för kommunen, vidtog debatten.
Först ut på talarlistan var Anders Westin, s, som suttit och blivit upprörd över Sverigedemokraternas ordförande Stefan Olssons inledningsanförande. Stefan deklarerade från talarstolen att ett mångkulturellt samhälle inte var förenligt med ett tryggt och välmående Landskrona, detta i kombination med vad densamme hade skrivit på sin blogg gjorde Westin rasande.
– Humor är svårt, medgav Anders Westin innan han satte igång och högläste en historia som finns att läsa på Carina och Stefans SD-blogg.
Detta belyser tydligt vilken människosyn man har inom partiet. Jag trodde i min enfald att vi i denna församling skulle vara goda ambassadörer för vår stad, sade Westin och hänvisade åter till bloggen.
– Vad innebär det att rösta svenskvänligt? Är jag svensk och är du mer svensk än Marko (Huttunen), undrade socialdemokraten och vände sig direkt till Stefan Olsson.

Annons
 

– Vad har detta med budgeten att göra?, undrade Stefan Olsson som ansåg sig oförskämt påhoppad.
– Detta var det lägsta jag varit med om. Min och Carinas privata blogg har inget att göra med vad SD tycker.

Genmälet från Westin lät inte vänta.
– Ni nämner mångkultur hur många gånger som helst i er budgetreservation. Varför får du göra det, men inte jag?

Och Westin skulle få medhåll.
SD:s politik är snarlik med nationalsocialisterna. Det är allvarligt att de borgerliga politikerna inte lyfter ett finger mot detta, ansåg Lars Ståhl, v, och tvekade inte att kalla politiken ”rasistisk” och gjorde direkta jämförelser mellan sverigedemokraternas och nationalsocialisternas skrifter.

Fingret för att inte säga hela handen lyftes dock av moderaten Marko Huttunen.
Sverigedemokraternas budgetförslag talar sitt tydliga språk. Budskapet är tydligt, Invandrare göre sig icke besvär i Landskrona, sa Marko och dundrade vidare.
Vi har inget rasbiologiskt institut längre i Sverige. Vi talar inte om raser, vi talar om människor. De enda två raserna som finns i USA är människorna och aporna i ku-klux-klan, sa han med anledning av att SD i förra veckan hävdade att mångkultur inte fungerade ens i USA.
Innan Huttunen lämnade talarstolen undrade han vilken PR-konsult man använt sig av för att få genomslagskraft i media för ord som svenskfientlig och svenskvänlig.

På detta begärde Tord Lindblom replik och svarade att partiet är ett nationalistiskt mittenparti.

Leif Olin, s, ställde frågan på sin spets när han undrade vad vi ska vara rädda för i mångkulturen samtidigt som han pekade ut genom Rådhusets fönster och undrade om det möjligen var Folkets Kebab eller Pölsemannen på torget nedanför.
Ska vi känna oss rädda för att det mångkulturella försvinner?, sa han vidare och riktade sin fråga direkt till alliansen.
Tutti Johansson Falk, m, replikerade.
Vi kommer aldrig att bli mindre mångkulturella än vad vi är just nu.

In emellan diskuterades även rena budgetfrågor (läs mer i annan artikel) men ledamöterna återkom ofta till ovannämnda diskussion.
Nedan följer ett par citat, som alldeles säkert hade platsat i en nyårsrevy från Landskrona.

– Jag yrkar avslag på samtliga SD:s yrkanden.
Lars Ståhl

– Marko Huttunen släpper pressmeddelande lika ofta som jag byter kalsonger.
Stefan Olsson

– Vi vill inte ha några religionsmässiga kulturer i Landskrona.
Tord Lindblom

– Vad är religionsmässig kultur?
Anders Westin

– Ta miljövänligt städmedel med dig.
Tord Lindblom till Anders Westin.

– Det är en väldigt konstig debatt. SD talar om att mångkultur är muslimer iklädda religiösa folkdräkter.
Eva Bergenstråle, s.

– Klaga inte när vi i framtiden ger vårt stöd till Treklövern.
Stefan Olsson med anledning av att SD bara fått två dagar på sig att ta ställning till socialdemokraternas budgetförslag.

– Vi har fått alldeles för kort debattid.
Lars Svensson, s.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser