Annons

Stort intresse för hembygden

Berättelser från hembygden intresserar fråga bara den entusiastiska redaktionen bakom Landskronatidskriften Folk och Bygd är nu inne på sitt 18:e år och som nu kan glädjas åt 2 000 prenumeranter.
– Både jag och min man är intresserade av den lokala historien, berättade Birgit Jönsson från Häljarp när hon tillsammans med maken Kjell bjöds på tårta för att fira jubileet.

– Egentligen kommer vi från Ystad, men vi har bott i Häljarp sedan 1966 och själv har jag arbetat inom hemtjänsten och Kjell på Parajett, så det är spännande att upptäcka nya saker om den ort man bor på.

Annons
 

Det var 1990 som Folk och Bygd startade lite försiktigt med att trycka ett 12-sidigt nummer i ett par hundra exemplar.
– Med hjälp av goda vänner och bekanta lyckades vi sprida dessa. Året därpå kom ett vår- och ett höstnummer ut, nu med 24 sidor. Så gick åren, allt fler prenumeranter upptäckte vår tidskrift, berättar Calle Sundewall och år 2000 firade man dubbelt.
– Dels att vi kom ut med 10:e årgången, dels att vi fått vår 1000:e prenumerant.

Folk och Bygd har idag prenumeranter främst i Landskronatrakten, men drygt en fjärdedel av prenumeranterna är spridda runt i övriga landet. Ett mindre antal går utrikes.
– Från att under många år vanligen bara ha haft svart och vita bilder har vi idag så många som möjligt i färg. Bildernas ålder avgör ju om de är i färg eller inte, påpekar Calle Sundewall och från att ha haft en väldigt hög ålder på prenumeranter har tidskriften idag blivit allt attraktivare för folk i 30- och 40-årsåldern.

Kanske för att vi försöker publicera artiklar som inte bara handlar om tidigt 1900-tal utan gärna som beskriver 1960- och 1970-talet, funderar Calle Sundewall och i november kommer årets andra nummer ut med bland annat berättelserna om boxningen i Häljarp och när Härslöv blev storkommun.
– Dessutom en äldre berättelse om en präst i Landskrona vid mitten av 1800-talet, förklarade Calle Sundewall innan det var dags att fortsätta tårtkalaset.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser