Annons

Nygammal undervisningsplan fastställdes efter lång betygsdebatt

Vid måndagens fullmäktige klubbades Barn- och Utbildningsnämndens utbildningsplan för 2007-2009 igenom. Utbildningsplanen, som i mångt och mycket är i överensstämmande med den som fastställts under det tidigare styret, riskerar dock att få skrivas om under perioden då regeringen har för avsikt att revidera den nuvarande läroplanen, meddelade Lisa Flinth ordförande i bun.

Innan församlingen kunde klubba planen kallad ”För livslångt lärande” följde en lång ideologisk debatt kring betygets vara eller icke vara. Detta föranlett av det förord som undertecknats av Lisa Flinth samt Lennart Söderberg, ordförande i kommunfullmäktige. Förordet var den stora förändringen gentemot tidigare utbildningsplan.

Annons
 

Det som kom att vålla debatt var det sista stycket av inledningen.
”Landskronas skolor ska vara lugna och trygga miljöer som skapar bra förutsättningar för goda resultat. Inte minst elever med svårigheter behöver ordning och reda, läxor, täta kunskapskontroller, omdömen och betyg.”

Först ut att ha synpunkter på skrivningen var vänsterpartisten Lars Ståhl.
– Vi inom Vänsterpartiet är inte för skriftliga betyg i skolan men det som får mig att heja till är, varför är det just de elever med svårigheter som speciellt måste ha betyg?, undrade han.

Tutti Johannsson Falk, m, begärde ordet och berättade en målande historia om sin son som lider av dyslexi.
– Ett tidigt skriftligt omdöme hade hjälpt mig. Jag hade fått ett papper som jag kunnat ta med mig förbi lärare och rektorer hela vägen upp till politiken.

Flera ledamöter kände sig manade att ge sin personliga reflektion över att ha barn med dyslexi och med detta som grund antigen språka för eller emot betyg.

Torkild Strandberg gav sambon Lisa stöd från talarstolen och ledde in samtalet till vad han ansåg att betyget gällde, nämligen förtroende och förväntningar.
– Varje individ ska lyftas till sin fulla potential, poängterade han.

Medan Lars Wallstén (s) undrade om skrifliga betyg skullle ges redan från årskurs ett eller möjligen senast i tvåan.
– Möjligheten för föräldrarna att begära detta finns redan idag. Vi ser dock en möjlighet att till nästa år utöka möjligheterna att ge betygsliknande omdömen till alla från årskurs tre, sa Lisa Flinth.

Hur det blir med den saken återstår att se. Klart dock att undervisningsplanen antogs med röstsiffrorna 32-19 efter att oppositionen begärt en skriftlig reservation.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP


 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser