Annons

Klart att kommunen säljer ut 59 lägenheter

Efter en stundtals het ideologisk debatt beslutade en majoritet av kommunfullmäktige att sälja 51 bostadsrätter och åtta marklägenheter.
Det är bostäder som kommunen äger som används för placering av personer med särskilda behov.
– För oss socialdemokrater är det viktigt att alla aktörer på bostadsmarknaden tar sitt sociala ansvar, nu vill den styrande treklövern med stöd av sverigedemokraterna skjuta över det ansvaret på Landskronahem och det är djupt olyckligt, sade Eva Örtegren, (s), och påpekade samtidigt att Landskronahem inte lämnat några som helst garantier för att man kan erbjuda lägenheter som kan efterfrågas.
– Landskronahem skriver att man är villig att hyra ut lägenheter om det finns lämpliga lägenheter lediga, poängterade Eva Örtegren.

Bakgrunden till förslaget är den, att kommunen genom åren köpt bostadsrättslägenheter att använda för personer med särskilda behov. Av utredningsmaterialet framgår också att samtliga utom två är uthyrda och att omsättningen av hyresgäster är låg.
– Vad vi nu gör är att vi erbjuder hyresgästerna att köpa sina bostäder, ingen kommer alltså att tvingas bort, betonade kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg, (fp), och förklarade samtidigt att om de boende inte vill köpa bostaden skall erbjudandet går till föreningen.
– Jag upplever det som om kommunen nu smiter från sitt sociala ansvar och vad gäller Landskronhem så finns det redan ett ägardirektiv som säger att bolaget inte skall hyra ut till personer som inte klarar av att själva betala hyran. Beslutet nu innebär bara att klimatet blir kallare på bostadsmarkanden i Landskrona, påpekade Lars Ståhl, (v), och kommunalrådet Tutti Johansson Falk, (m), replikerade att det är Landskronahems skyldighet att ta det sociala ansvaret.
– Vad skall vi annars med ett allmännyttigt bolag till, påpekade hon och fick stöd från sverigedemokraterna som menade att ansvaret låg på Landskronahem.

Annons
 

Det framstår mycket tydligt att borgligheten med stöd av sverigedemokraterna vill skyffla över det sociala ansvaret på Landskronahems hyresgäster och det ser jag som en mycket olycklig utveckling, menade Eva Örtegren och anklagade Sverigedemokraterna för att svika de hemlösa.

– Ni har tidigare sagt att det måste finns bostäder för de hemlösa, det rimmar illa med er ståndpunkt i den här frågan, och partivännen Christer Nilsson varnade för kategoriboende.

– Det är olyckligt om alla människor med problem samlas på ett och samma ställe, en tillbakagång till ett samhälle som vi vill undvika.

Men argumenten bet inte på majoriteten som röstade för en försäljning med röstsiffrorna 32-19.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser