Annons

Funderingar kring Sunes bilder

På söndag håller Margareta Stigsdotter från Etnologiska institutionen i Lund föredrag i fotoutställningen ”Sune Jonsson möter Walker Evans” på Landskrona Museum.
Etnologen funderar kring Sune Jonssons bilder, ”Var trogen intill döden så skall jag giva dig livets krona”.

Sune Jonsson och Walker Evans är båda dokumentärfotografer som gjort sig kända genom att skildra livet i bondesamhället. Sedan tidigt 1960-tal har Sune Jonsson ägnat en stor del av sin karriär – som museifotograf på Västerbottens museum – åt att skildra småbrukarnas livsvillkor och den försvinnande bondekulturen i Norrland.

Annons
 

Den amerikanske dokumentärfotografen Walker Evans gjorde på 1930-talet en motsvarande skildring av Amerikas hårt drabbade jordbruksbefolkning, Han räknas till en av 1900-talets främsta dokumentärfotografer.

Utställningen tar upp de båda fotografernas likheter men också skillnader. Sune Jonsson förblev under hela sin karriär dokumentärskildraren som arbetade med en museimans redovisande noggrannhet, medan Walker Evans sågs som en fotograferande konstnär.

Mer om utställningen här >>

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser