Annons

Åke E:son Lindman: – Konsthallen är min favoritbyggnad

På konsthallen är det under kulturnatten vernissage för fotoutställningen Hommage av Åke E:son Lindman, en av Sveriges i särklass bästa fotografer när det gäller arkitektur.

I snart 23 år har han nästan enbart fotograferat byggnadskonst.
1975 tog han examen från konstfack med inriktning på fotografi. Därefter jobbade han som frilansare och som tidningfotograf.
– Det var dock aldrig något som passade mig, men efter ett uppdrag i Upplands Väsby så visste jag att arkitektur var det jag ville fotografera, berättar fotografen Åke E:son Lindman.

Annons
 

Nu ställer han för första gången ut i Landskrona. Med en utställning speciellt gjord för just konsthallen.
Konsthallen är en av mina favoritbyggnader så det är oerhört kul att få ställa ut här, säger Lindman och fortsätter,
– Jag har inte hunnit se så mycket mer av Landskrona ännu, men det ska jag, Citadellbadet tyckte jag mycket om.

Bilderna på utställningen hänger inte i någon bestämd ordning, men arkitekturen som speglas i fotografierna sprider sig från 700 år f.kr i Petra, Jordanien till det moderna 2006.
– All bilderna på utställningen är svartvita för jag tyckte det passade. Färg kan lätt stjäla själva arkitekturen, sen är betong det material jag tycker om mest om och eftersom konsthallen består till stor del av och det passar med svartvitt, berättar Lindman medan vi går runt och beskådar fotografierna.

Åke E:son Lindman inviger utställningen klockan 19.30 ikväll och bilderna hänger kvar till den 25 november 2007.


Åke E:son Lindman fotograferar i storbildsformat och kameran han använder bygger näsatn helt på camera obscura tekniken. Naturligtvis passade han på att föreviga Sten Samuelssons och Fritz Jaeneckes arkitektuella mästerverk i Landskrona.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser