Annons

Nu trappas konflikten mellan Handels och Videomix Syd AB upp ytterligare. Handels har begärt sympatiåtgärder av Svenska Livsmedelsarbetareförbundet. Livs svarar med att varsla Carlsberg och stoppar därmed alla leveranser av läsk och Coca Cola till samtliga Videomix Syds butiker. Varslet träder i kraft 22 oktober vid midnatt.

Orsaken till att Handels väljer att trappa upp konflikten är som man anser att arbetsgivaren så flagrant och medvetet bryter mot den lagstadgade blockaden.
”Det finns avtal och överenskommelser mellan fackförbunden och arbetsgivarorganisationerna om hur man gör vid oenighet. Dessutom har arbetsgivarorganisationen Svensk Handel godkänt det kollektivavtal som Handels lagt fram – och som ska gälla samtliga butiksanställda.”, skriver Handels i ett pressmeddelande.
Arbetsgivaren har nästan varit tydlig med hur självklart han tyckt det är att bryta mot blockaden. Vi uppfattar det som att han medvetet försöker sabotera en fredlig men framför allt en helt korrekt och lagenlig åtgärd, säger Handels avtalssekreterare John Haataja.

Annons
 

Kent Olsson, ägare till Videomix Syd är av en annan uppfattning.
– Vi kan bara konstatera, att Videomix Syd helt och hållet håller sig till lagliga åtgärder. Handels har heller ingen bärighet i de påståenden om att företaget skulle bryta mot någon avtalsöverenskommelse med företaget. Om Handels har träffat avtal med andra parter om något, är detta inte en fråga för Videomix Syd. Hur fredliga Handels åtgärder är kan man ifrågasätta, inte minst när man varslar och sätter igång det de själva benämner stridsåtgärder. Företagets uppgift nu är att så många som möjligt av de anställda ska ha ett arbete att gå till och det innebär naturligtvis att om Handels stoppar vissa leveranser eller annat, måste man självklart söka sig nya vägar. Handels är inte intresserade av att förhandla med företaget om Videoföretagens verkliga bransch/marknad och då kan inte företaget göra så mycket. Vi välkomnar Handels till en förhandling om skillnaderna mellan branscherna och varför det inte finns någon likhet mellan dagligvaruhandeln och videouthyrningsbranschen, säger Kent Olsson.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser