Annons

Miljöförvaltningen filar på en ny ansökan om statliga så kallade Klimp-pengar för att minska klimatpåverkan. Men det brådskar, redan om tre veckor skall ansökan vara klar och fortfarande saknas underlag för några av de planerade åtgärderna.
– Nämnden har ställt sig bakom riktlinjerna och gett tjänstemännen i uppdrag att komplettera ansökan, så förhoppningsvis hinner vi bli klara i tid, förklarar miljöchef Högni Hansson och underlag som saknas handlar exempelvis om fjärrvärme till Idrottsplatsen på Exan och till Borstahusens semesterby samt täckning av bassängerna på Karlslundsbadet.

Vidare kostnader för ombyggnad av äldre hus och flerbostadshus till så kallade passivhus.
– Vi har redan bidrag för de som väljer att bygga nya passivhus, nu vill vi komplettera detta med att erbjuda bidrag också vid ombyggnader, förtydligar Högni Hansson.

Annons
 

Från miljöförvaltningens sida vill man satsa på några mer jordnära projekt för att få ner utsläppen av koldioxid, ett handlar om information för utbyte av vitvaror.
– Här kan konsumenten inte bara bidra till en bättre miljö utan dessutom spara på elkostnaden eftersom gamla vitvaror drar mycket mer el, förklarar Högni Hansson som räknar med att leverantörerna av nya tvättmaskiner, kylskåp, frysar är beredda att satsa genom att lämna olika former av rabatter.

För detta föreslår miljönämnden att kommunen söker 751 500 kronor som skall användas till för information och man räknar med en energivinst på minst 1 200 megawattimmar per år.

Vidare vill förvaltningen slå ett slag för cyklisternas fromma och ansöker om drygt 1,2 miljoner kronor för bland annat en säker cykelparkering vid stationen men också en fortsatt utbyggnad av cykelvägar. Projektet går under namnet ”Åhoj cykelcentrum” och här vill man också väcka liv i Korpens gamla projekt ”Cykla och gå till jobbet”.
– Korpen la ner projektet på grund av resursbrist, skulle vi nu få bidraget så kanske det kan innebära en nystart, poängterar Högni Hansson och hoppas också att det skall bli möjligt att hyra ut cyklar till självkostnadspris.

För cykelparkeringen behövs ett 90 kvadratmeter stort rum och det skulle ge 50 skyddade och övervakade cykelplatser till en kostand av exempelvis 50 kronor per månad för brukarna.
Vad gäller Häljarp och Glumslövs stationer så kan vi där tänka oss att man öppnar ett minicykelcentrum.

Vad gäller tidplanen för ansökan så skall den klubbas av kommunstyrelsen redan nu på onsdag för att kunna skickas vidare till Naturvårdsverket senast 1 november. Beslut väntas sedan i maj nästa år och kommunen har tidigare fått Klimp-pengar till bland annat utbyggnaden av fjärrvärmen.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser