Annons

Ytterligare upptrappning i Handels konflikt med Videomix

Handels trappar upp konflikten med Videomix Syd och får efter begäran sympatiåtgärder från Transport.
– Det innebär att Transport inte låter sina medlemmar köra ut godis från Videomix centrallager till butikerna, förklarade Handels förbundsordförande Lars-Anders Häggström när han på fredagseftermiddagen besökte de strejkande i Landskrona.

Transport kommer att varsla Ekdahls åkeri som svarar för transporterna från centrallagret och varslet träder i kraft om en dryg vecka, men redan nu på onsdag i nästa vecka stoppas alla godistransporter från Axfood Närlivs AB.
– Det finns inga tecken på att arbetsgivaren hittills har respekterat strejken och de konfliktåtgärder vi vidtagit. Det ser vi givetvis väldigt allvarligt på och därför har vi begärt sympatiåtgärder från Transport, påpekade Lars-Anders Häggström som hoppas att konflikten inte skall behöva trappas upp ytterligare.

Annons
 

– Vi tecknar varje år mellan 3000 och 4000 hängavtal, så det är inget ovanligt. Men tyvärr har det ännu så länge inte lyckats i det här fallet, men vi hoppas fortfarande att arbetsgivaren skall ta sitt förnuft till fånga så att konflikten inte behöver bli långvarig, poängterade han och konstaterade att konflikten handlar om en för facket central fråga.

– Det gäller de anställda rätt till kollektivavtal och därmed en garanterad minimilön samt ersättning för sena kvällar och helger, säger Lars-Anders Häggström.

En som följer konflikten med intresse är Ronny Ahrling, ordförande i Företagarna Landskrona.
– Konflikter är inte bra för någon part. Jag hoppas och tror att vi får se en lösning inom kort, säger Ronny Ahrling med tillägget att det lutar åt att det skrivs kollektivavtal med Transport.

Personligen anser jag att Kent Olsson har rätt att skriva avtal med vilken fackförening som helst, menar han, men får mothugg direkt av Lars-Anders Häggström.
– Det är Handels som tecknar avtal med videobutiker, Transport har avtal med bensinmackar. Så ser det ut, förklarar han men på en punkt är han och Ronny Ahrling överens, nämligen att kollektivavtal är bra.
– Generellt kan man säga att vi får en jämnare, lugnare och rättvisare utveckling av lönerna om arbetsmarknaden är avtalsreglerad, anser Ronny Ahrling.

Återstår att se om och när ett kollektivavtal tecknas för Videomix Syds omkring 250 anställda?

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser