Annons

Dag tolv i blockaden mot Videomix

Efter en dryg veckas resultatlös strejk och blockad trappar Handelsanställdas förbund upp konflikten mot butikskedjan Videomix Syd. Från den tredje oktober får ingen på Axfoods lager i Tyringe plocka order eller köra ut lösgodis eller snacks till någon av Videomix Syds butiker.

Orsaken till att Handels varslar om sympatiåtgärd och väljer att trappa upp konflikten är som man anser att arbetsgivaren brutit mot Handels blockad. När Handels tog ut medlemmarna i strejk försattes samtidigt de tre butikerna i blockad. Det innebär att inga anställda får utföra arbete i butikerna och det gäller även oorganiserade.
– Vi kan konstatera att Videomix ägare inte respekterar vår helt lagliga rätt att gå ut i strejk och sätta arbete i blockad. Därför trappar vi upp konflikten och stoppar leveranserna till samtliga butiker som ingår i Videomix Syd AB, säger Jannika Fahlander, ombudsman på Handels förhandlingsenhet och konstaterar samtidigt att eftersom blockad och strejk inte lett till kollektivavtal är sympatiåtgärder det medel facket har för att trappa upp.

Annons
 

– Lösgodiset utgör en stor del av Videomix försäljning, det blir inte lönsamt om det dras in. Avgörande är att upptrappningen blir verkningsfull och att vi får allmänheten med oss, samma allmänhet som Videomix är beroende av som kunder, säger Jannika Fahlander, ombudsman på Handels förhandlingsenhet.

Tidigare i veckan meddelade Videomix ägare, Kent Olsson att han betalar en särskild närvarobonus på tio kronor i timmen till de anställda som infinner sig på jobbet trots fackets stridsåtgärder.
– Det hade varit bättre om han skrev under kollektivavtalet och betalde avtalsenliga löner och ob-ersättning till de anställda, poängterade ombudsman Mogens Andersson som regelbundet går strejkvakt utanför butiken i Landskrona.

– Någon respekt för de fackliga spelreglerna visar Kent Olsson inte och ser man till bolagets vinster så finns det pengar att betala avtalsenliga löner, poängterar Mogens Andersson och får stöd i sina tankegångar av LO:s förste vice ordförande, Erland Olausson som själv besökt strejkvakterna utanför Videomix.
– Det är fackets grunduppgift att se till att de anställda för ett kollektivavtal som reglerar lön och andra ersättningar, påpekar han och ser en fara i att anställda utan kollektivavtal ställs utanför arbetsmarknadens skyddsnät.

– Den nuvarande regeringen har gjort det dyrare att vara med i A-kassan och det är ett bekymmer. Inte för facket, men väl för alla som står utanför och som drabbas hårt vid exempelvis arbetslöshet och sjukdom, menar Erland Olausson som själv fick tillfälle att diskutera frågan med Videomix ägare, Kent Olsson.

– Han säger att de anställda får avtalsenlig lön och om det är så varför skriver han då inte på ett kollektivavtal, nej, som jag ser det villa han inte betala vad det kostar att ha anställd personal. Trots allt handlar det om ett relativt stort företag.

Videomix Syd med huvudkontor i Landskrona har 16 butiker med 247 anställda i södra och västra Sverige.

Handels ser ”godisblockaden” som en sympatiåtgärd för att skapa större tryck i konflikten där Videomix Syds butiker i Kristianstad, Falkenberg och Landskrona är uttagna i strejk och försatta i blockad sedan den 13 september eftersom företaget inte velat teckna kollektivavtal för sina anställda. Till följd av det går de anställda miste om den avtalsenliga ob-ersättningen.

Fackklubben på Axfood i Tyringe står bakom Handels och säger till facktidningen Handelsnytt att man självklart stödjer de medlemmar som jobbar i butikerna.

– Skulle vi släppa ob för en arbetsgivare skulle vi släppa det för alla. Men vår arbetsgivare är lite orolig för att vi ska få en volymminskning av det här. Och det är klart inte bra för oss som jobbar här, säger Michael Sjörén, klubbordförande Axfood Tyringe till Handelsnytt.

För Handels handlar konflikten om att värna kollektivavtalet.
– I Sverige, till skillnad från många andra länder, finns ingen lag som reglerar löner. Det har staten överlåtit till arbetsmarknadens parter som genom att teckna kollektivavtal med varandra upprätthåller en konkurrensneutralitet på arbetsmarknaden, förklarar Erland Olausson och betonar att både fack och arbetsgivare tar gemensamt ansvar för löner och villkor inom branschen, så att ingen ska kunna skaffa sig konkurrensfördelar genom lönedumping och låga priser.
– Att kollektivavtalet omfattar alla anställda på en arbetsplats, även de som inte är medlemmar, beror på att arbetsgivare inte ska kunna sänka löner eller strunta i att betala ut ob-ersättning genom att till exempel anställa oorganiserade.

Kent Olsson tar upptrappningen med ro.
– Det finns andra sätt att få varor och dessutom är jag beredd att förhandla, vilket facket tydlingen inte är.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser