Annons

Historiens vingslag svepte över Citadellet när den årliga medeltidsmarkanden gick av stapeln under helgen.
– Vi får väldigt många besökare utifrån och det är positivt för både oss som arrangör som kommunen som får lite fin reklam, förklarade Mats Wilhelmsson, vd för Landskrona Slott AB som nu står som arrangör av marknaden för fjärde året i rad.
– Vi tog över när kommunen inte längre visade intresse, samma sak gäller den årliga julmarknaden, berättade han medan publiken trängs framför gycklarscenen och på marknadsgatan.

Det blir ett besök varje år, inte minst för barnen skull, poängterade Eva Petersson från Helsingborg medan barnen gick i den improviserade soldatskolan där de fick lära sig hantera medeltida vapen.

Annons
 

Med undantag för aktivieter genom Landskrona Slott AB så ser det ganska lugnt på Citadellet, trots att utredningar om olika lösningar avlöst varandra. Nu är ytterligare en på gång och ambitionen är att försöka få liv i och omkring Citadellet.

– Det är bra med ambitioner, men man måste också vara beredd att satsa ekonomiskt, annars går det inte, suckade Mats Wilhelmsson som under sina 17 år som ansvarig sett inte mindre än fyra olika utredningar presenteras.
– Det är man tydligen beredd att lägga pengar på, men inte på satsningar inne på Citadellet, poängterade han och nämnde tre konkreta exempel på vad som skulle kunna göras om bara viljan fanns.
– Börja med att flytta in Turistbyrån på området, då skulle turisterna hitta hit och per automatik hade vi fått turister till området. Vidare borde man återskapa den scenen som fanns efter Festivalen 1963, då skulle olika arrangörer kunna genomföra konserter, teater eller opera, påpekade Mats Wilhelmsson och betonade också att själva slottet har en dyster historia.
Här har inga kungar bott, i stället har det varit fängelse och ett fängelsemuseum hade säkert lockat mycket folk, konstaterade han och betonade också att man varje vecka har två, tre olika arrangemang som lockar företag och organisationer från när och fjärran.

– På så sätt försöker vi göra lite reklam för Citadellet medan andra tycks nöja sig med lägga ut pengar på olika utredningar.

Från kommunens sida la man ner flera miljoner på utredningar för några år sedan, detta slutade med ett magplask och kommunen sa upp avtalet med Statens Fastighetsverk och vände Citadellet ryggen.
– Man kan alltid hoppas att viljan kommer tillbaka hos kommunen eftersom Citadellet är en riktig pärla, avslutade Mats Wilhelmsson.

Och medan utredningarna läggs på hög så roade sig hög som låg på medeltidsmarknaden som bjöd på både riddaruppvisning och brända mandlar.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser