Annons

Varvsnäringen blomstrar åter- Men S och SD sa nej till bostadsmoduler

Bristen på varvsarbetare gör att såväl Landskronavarvet som Öresundsvarvet tvingas hyra in folk. Och för att klara boendet ville Scanmarine, underleverantör till Öresundsvarvet, placera nio bostadsmoduler på en tomt i närheten av gamla bangårdsområdet.
– Vi tyckte att det var en bra idé och var beredda att ge ett positivt förhandsbesked, förklarade byggnadsnämnden ordförande Gerd Bernström, fp, men den här gången valde Sverigedemokraterna att rösta med socialdemokraterna och därmed blev det tummen ner för ansökan.

Det fanns en oro för att modulerna skulle bli permanenta och därför rösta man ner förslaget, berättade Gerd Bernström och därmed förlorade den styrande treklövern omröstningen med röstsiffrorna åtta mot fem.

Annons
 

Enligt ansökan skulle de nio bostadsmodulerna finnas i fem år för att användas till övernattning åt personal som tillfälligt jobbar på Öresundsvarvet.

Sedan tidigare har Landskronavarvet löst sina bostadsproblem med att placera en bostadsplattform vid kajen.

Öresundsvarvet har 55 fast anställda, men arbetsstyrkan uppgår till hela 200 personer i genomsnitt.
– Som mest har vi haft 700 man i gång och då har det handlat om lite större ombyggnader, förklarar varvets vd Jonas Hansson som nu arbetar med ansökan för muddring och placering av en ny flytdocka mellan varvet och Gipsön.
– Vi har en ansökan inne för vattendom och går den igenom så kan vi börja muddra till vintern och sedan kan den nya dockan vara på plats under våren eller tidigt sommar.

När väl en ny flytdocka är på plats så vill varvet förlänga den gamla torrdockan så att man kan vara med och konkurera om det riktigt stora reparationsuppdragen.
– Men det är något som ligger några år fram i tiden, nu koncentrerar vi oss på den nya flytdockan.

Enligt ansökan kommer muddermassorna att skickas i väg till en deponi.
– En del kan komma att användas för byggandet av bullervallar, avslutar Jonas Hansson.

I ansökan till Miljödomstolen i Växjö betonas att bolaget sedan juli 1994 haft tillstånd att bedriva varvsverksamhet och kommer inte att innebär någon förändring av nuvarande verksamhet, inte heller kommer utsläppen att öka.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser