Annons

Uppåt för varven i Landskrona

Varvsnäringen går för högtryck 25 år efter nedläggningen av Öresundsvarvet. Nyproduktionen av tre nya skrov på Landskronavarvet innebär tryggad sysselsättning ytterligare två år.
– Och vi förhandlar om fler nybygge och går dessa förhandlingar i lås har vi jobb in på våren 2011, förklarar en nöjd vd Leif Clevström som i förra veckan kunde se det andra av tre skrov beställda av norska rederiet Volstad Maritime glida av bädden.
– Nästa sjösättning är beräknad till slutet av december, förklarar Leif Clevström som upplever att intresset för nyproduktion av fartyg ökat under senare tid.
– Behovet av den typ av supplyfartyg som vi bygger är stort inom oljeindustrin och vi har en hel del kontakter om fler projekt, men det är ännu för tidigt att säga något mera konkret.

Det är inte bara Landskronavarvet som går för högtryck, det gäller i lika hög utsträckning för Öresundsvarvet som specialiserat sig på reparationsarbete och som närmast planerar att skaffa en ny, modernare flytdocka för att kunna möta kundernas behov. Dessutom finns planer på en förlängning av torrdockan som innebär att man kan docka större fartyg för reparationer.

Annons
 

Problemet som varvsnäringen brottas med i Landskrona är bristen på utbildad arbetskraft. De gamla varvsarbetarna har blivit äldre eller bytt yrke. I dag sysselsätter Landskronavarvet runt 150 personer, inför sjösättningen var man uppe i dryga 250 för att hinna med att hålla leveransdatum.
– Vi har ett femtiotal egna anställda, resten är inhyrt folk från huvudsakligen litauen, berättar Leif Clevström som inlett ett visst samarbete med Lernia för att utbilda framtida varvsarbetare.
– Några yngre personer har vi tagit in och vi kommer att fortsätta vårt samarbete, poängterar han men understryker att det också framöver kommer att behövas mycket utländsk arbetskraft.
– Och det är inga problem att hitta folk i Europa, så personalen skall inte behöva bli något bekymmer även om det är brist på varvsarbetare i närområdet.

De två nya skroven som Landskronavarvet skall bygga kommer att bli något större än de som nu färdigställs. Här handlar det om utrustningsfartyg med en längd på 107 meter och 22 meters bredd.
– De nya fartygen blir 107 meter långa, men bredden den samma och det handlar även här om supplyfartyg, berättar Leif Clevström.

Landskronavarvet har dessutom fått en ny ägare under sommaren, detta efter att tidigare ägaren Anna Synnøve Bye sålt bolaget till Fosen Yard AS. Bakom det nya bolaget står Fosen Holding AS och i det bolaget behåller Anna Synnøve Bye 14 procent av aktierna.
– Affären innebär att företaget får starkare ekonomi och det är positivt för framtiden, avslutar Leif Clevström.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser