Annons

Trädgårdshelg invigs med

För de som gillar trädgårdar stundar en gyllene helg. Två stora evenemang i ämnet går av stapeln på fredagen. Klockan 17.00 slås dörrarna till Konsthallen och utställningen Konstnärens Trädgård upp. Utställningen invigs en timme senare av Thomas Millroth, chef för Ystad Konstmuseum.
– Då är det vernissage för utställningen som bygger på en bok av konstnären Tonie Lewenhaupt och fotografen Gerry Johansson, säger Birthe Wibrand.

– Det finns många konstnärer som målar gulligt och har gulliga trädgårdar men dessa har vi hoppat över. I stället har vi fokuserat på de mer spännande verken, säger Tonie Lewenhaupt på torsdagens pressvisning.
– Det märkliga är att konstnärerna själva inte sett sambanden mellan sina konstverk och sina trädgårdar förrän vi påpekat det. Det rör sig om många likheter, fortsätter Lewenhaupt.

Annons
 

I konsthallen får man ta del av både målningar, skulpturer och natur.
– Vi funderade på olika lösningar och kom fram till att detta var det bästa, säger Birthe Wibrand och visar upp ett flertal anlagda gräsmattor inne i konsthallen.

De konstnärer som ställer ut är CO Hultén, Simon Arne, Signe Persson-Melin, Torsten Andersson, Bengt Böckman, Ingegerd Råman, Bo Hultén, John-E Franzén, Ulla och Gustav Kraitz, Helmtrud Nyström samt Marie och Gustav Mandelmann.
– Flera av dessa kommer till vernissagen som är gratis, avslutar Wibrand.

Utställningen pågår till och med den 30 september.

Trädgårdsgillet lockar många

En annan händelse i grönskans tecken i helgen är det årliga trädgårdsgillet som invigs utanför Konsthallen på fredagen klockan 19.00. Talar gör John Taylor, slottsträdgårdsmästaren från Malmö innan det är dags för underhållning och picknick i det gröna.
– För det musikaliska står en trio som består av Anders Frostin, Tord Sölvesson och Ingela Sundberg. De bjuder på argentinsk tango, grekiskt och svenskt sväng. Anders är en hejare på att dansa kosackdans och spela fiol samtidigt, berättar Emeli Zeilon på Kulturförvaltningen.

Från och med klockan 19.00 drar också tävlingen om vem som gjort den vackraste flytande trädgården igång. Rösterna lägger man i en låda vid Konsthallen och på söndagen klockan 14.00 räknas dessa ihop så att en vinnare kan koras.
– I år har vi nio olika utställare. Alla har olika teman och fantasin flödar verkligen. Tävlingen är mycket populär. Förra året fick vi in cirka 2000 röster, berättar Emeli Zeilon.

Precis som tidigare år är Trädgårdsgillet mycket mer än flottar. Hemslöjden på Citadellet arrangerar slöjdverkstäder, skördegillen hålls både vid Konsthallen och i Asmundtorp, guidade turer arrangeras på öarna Ven och Gråen och naturligtvis blir det en massa utställare som har marknadsbord vid Konsthallen och på Citadellområdet där man kan köpa praktiskt taget allt som har med trädgårdar att göra.

Direkt efter förkunnandet om vem som vunnit pris för vackraste flytande trädgård bjuds allmänheten på teater vid Konsthallen. Det är Öresundsteaterns publik- och kritikerrosade föreställning Gubben på Hundralappen, med Per Ullberg som Carl von Linné, som visas. Föreställningen börjar klockan 15.00. Vid dåligt väder flyttas teaterföreställningen in till filmsalen på museet.

Hela programmet för Trädgårdsgillet hittar du här. (pdf)

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser