Annons

Semestern slut för hästarna

Fem underbara veckors semester är till ända. Lite dästa och med något försämrad kondis är det dags att så smått börja förbereda sig inför höstens hårda arbete. Landskrona Riklubbs hästar är tillbaka i hagarna runt Örehov.
– Vi har börjat lite nätt med dagridläger i veckan, berättar ridskolechef Nina Hansson.

Under sommaren har föreningens hästar gått och betat runt Herrevadskloster i Ljungbyhed.
– De har blivit lite tjocka så detta är en bra start innan vi drar igång säsongen på allvar.
På ett dagridläger får nybörjare och med erfarna barn i åldern 6-16 år chansen att rida, men även lära sig häst- och stallvård.
– Dessutom har vi lekar och tipspromenader, det mesta förstås med någon hästanknytning. Nu dessa dagar när det varit så varmt så har vi även hunnit med ett dopp i Borstahusen.
Annars börjar dagarna med att man borstar hästarna innan vi rider en timme, företrädesvis i Karlslundsparken. Därefter har vi andra aktiviteter innan vi efter lunch upprepar proceduren. Vi börjar klockan 9 om dagarna men det händer att barnen kommer i god tid innan det, säger Nina Hansson och ler åt det stora engagemanget.

Annons
 

340 kronor kostar det att vara med på ett dagridläger, dock finns inga krav på förkunskap eller medlemskap i ridklubben. Arrangemanget ligger med under kommunens sommalovsaktiviteter.
– En del barn har sparat ihop till en dag själv sen har föräldrarna bjudit på ytterligare en. Vi har faktiskt haft två tjejer från England här i veckan. De var turister i stan och passade på att komma till oss. De tyckte det var så kul så dom kom två dagar.

Dagridläger blir det även under nästa vecka och en del ströplatser finns fortfarande kvar. I varje grupp är man 12 barn och dessa delas ibland i två mindre grupper beroende på förkunskaper. Två instruktörer samt ungdomsledare från ridklubben ser till att alla trivs.
– Ett ridläger kan kosta en halv förmögenhet, så detta är ett utmärkt tillfälle att prova på, säger Nina Hansson och passar samtidigt på att göra lite reklam för föreningens ”Öppna hus” den 26 augusti då man tänker låta barn och vuxna få prova på ridning.

Intresset för hästsport har traditioner i Landskrona och ridklubben startade redan 1913. Trycket på föreningen är stort. Någon risk för utebliven tillväxt finns inte. Majoriteten av de drygt 300 medlemmarna är tjejer.
– Vi har en del killar också. Dessutom håller den Skånska Husar- och Dragontroppen till i ridhuset. De har bland annat varit med i inspelningarna av Arn. Vår ordförande som ingår i denna grupp är minst sagt orolig för flytten av TV-serien från SVT.

Föreningen finns även representerade med ett lag i Ponnyallsvenskan.
– Det är en blandning av lektionshästar och privata hästar som deltar. Det stärker sammanhållningen i klubben och skapar en stor vi-känsla. Här brukar de yngre se till att det är hejarklack på tävlingarna.

Den tidigare Damkadrilejen ligger på is men däremot har det startats en voltige-grupp inom föreningen, det vill säga gymnastik på hästryggen.
– De har funnits i ett år nu och är redan riktigt duktiga.

Ridklubben fick nyligen avslag från kommunen på ett ansökt bidrag för att iordningställa paddocken, det vill säga klubbens utomhusridbana. Sviktande bingointäkter har tvingat klubben att effektivisera verksamheten, dock är smärtgränsen nådd och i kombination med en ständigt översvämmad utomhusridbana är säkerhetsriskerna betydliga.
– Vi måste helt enkelt på något vis få ordningen på banan. Just nu får vi låna gräsplanen på friidrottsanläggningen med det är ingen hållbar lösning på sikt, anser Nina Hansson.

Hästbitna
Det är dock den vanliga ridskolan som dominerar verksamheten och besöken på ridhuset blir till en daglig rutin.
– Många av de som går på ridskola en dag i veckan kommer sedan ut hälsar på flera gånger i veckan.
– Jo, tack jag vet, suckar en pappa med dotter på lägret.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser