Annons

Lär känna ditt Landskrona

I veckan har du chansen att gå två guidade turer Landskrona.
Redan ikväll är det dags för den stora Landskronavandringen.
– Då kan du lära dig mer om Landskrona och dess medeltida och danska ursprung och om tiden på 1700-talet då staden flyttades ut mot hamnrännan, meddelar Rebecka Hinn på LandskronaPlus AB.
Dagens guide är Palle Påander, tidigare rektor på Albanoskolan som under den två timmar långa promenaden kommer att stanna till vid bland annat S:t Johannes kyrkoruin och Österport där man blir påminda om staden innanför den medeltida stadsvallen. Carl Hårlemans roll för 1700-talsstaden gestaltas bl.a. av Sofia Albertina kyrka.Även monumentala byggnader skapade av t.ex. Ove Pedersen och Fredrik Sundbärg, och Selma Lagerlöfs tid i staden, uppmärksammas. Samling kl. 17.00 vid bron till Citadellet mitt emot Strandpaviljongen, dock ska bokning vara gjord på Turistbyrån senast klockan 12.00 idag.


Veckans andra tur går på lördag och då till Örenäs Slott och Ålabodarna. Här får den intresserade tilllfälle att bekanta sig med det medeltida Glumslöv och Örenäs Slotts historia. Där får du även höra om den spännande och romantiska berättelsen om grevinnan Amelie Posse som på slutet av 1800-talet bodde på Maryhill, den slottslika villan som var föregångare till Örenäs. I parken ser du en bevarad skans som var en del av Karl XIIs skansar. Promenaden går via diktaren och poeten Gabriel Jönssons hem ner till Ålabodarna där du även får veta lite mer om Ålabodarnas historia, såsom tegelbrukens och segelskutornas storhetstid och ålafiskets historia. Promenaden avslutas vid Örenäs gånggrift som är en av Skånes största gånggrifter från yngre stenåldern.

Annons
 

Denna tur börjar kl. 13.00 och tar även den cirka två timmar. Samling sker utanför Örenäs Slott hotellreception och guidas av Calle Sundewall. Bokas senast klockan 18 på fredag.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser