Annons

Huttunen: Res staty av Erik av Pommern på Jönsaplan

Kommunen betalade åtta arkitektkontor 50 000 vardera för att man ville få in deras visioner på hur framtidens Jönsaplan ska te sig. Om detta har vi tidigare skrivit, läs mer här. I torsdags avhöll moderaterna i Landskrona möte om byggnation i staden. Där diskuterades bland annat den framtida utformningen av det hamnnära området. En som var med på mötet och där lyfte frågan om att placera en staty av stadens grundare på Jönsaplan är den moderate kommunfullmäktigeledamoten Marko Huttunen.
Jag vill gärna att vi reser en staty av Erik av Pommern. Han gav staden stadsprivilegier 1413. Det är en historisk insats för staden som jag tycker ska hedras. Landskrona fyller snart 600 år och då vore det anständigt att ha ett minnesmärke av stadens grundare, gärna på det som i dag kallas Jönsaplan, säger Marko Huttunen.

Kommer du att motionera om detta?
Eventuellt, vi är dock ombedda att inte motionera enskilt. Det finns andra vägar att gå. Kan jag förankra det med treklövern kanske jag motionerar. Det finns mer informella vägar att gå. Det är tydligen så det ska gå till nu.

Annons
 

Hur togs förslaget emot av dina partivänner?
– Det var med blandade känslor. Mötet var dock av den karaktären att inga beslut togs.

Hur ska det hela bekostas?
Finansieringen av statyn tycker jag att privatpersoner, föreningar och näringslivet ska stå för. I utbyte kan de få ett omnämnande vid statyn. Allt som kommunen gör behöver inte finansieras med skattepengar, men det är viktigt att kommunen är initiativtagare och drivande för att garantera att vi får en staty och att det går smärtfritt till med tillstånd och dylikt. Det finns en staty av Erik av Pommern i Helsingör. En Landskronabo har tipsat mig om att Helsingör eventuellt har kvar den form man en gång använde för att gjuta statyn. Det vore nog en god idé att ta kontakt med Helsingörs stad och förhöra sig om man kan låna eller köpa formen.

Du menar statyn och fontänen på Axeltorv av Einar Utzon Frank. Vad tror du Helsingör och konstnären säger om det?
– Det vet jag inte men Erik av Pommern är ett historiskt arv vi delar på.

Kommunen har hittills lagt ut 400 000 på att få in idéer från åtta arkitektkontor om Jönsaplans framtid, vad ska du ha för din idé och vad ser du mer på Jönsaplan?
– Den bjuder jag på, bara den blir av. Sen ser jag gärna något med vatten framför kyrkan. Dessutom tycker jag det är upp till marknaden att avgöra hur det ska se ut och vad som behövs på platsen.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser