Annons

Historisk orgelkväll i Ottarps kyrka

Imorgon, tisdag, klockan 18.00 hålls en musikalisk temaafton i Ottarps kyrka. Det bjuds en orgelkväll med historiska förtecken med anledning av att den gamla unika kyrkorgeln från 1847 nu har återbördats till kyrkan. Under kvällen kommer orgelkonsulent Anders Johnsson från Malmö att berätta mer om den gamla orgeln och dess historia. Landskrona församlings musiker Britta Johansson, Håkan Falk och Bengt Sydmark musicerar – de senare framför tillsammans en konsert för cembalo och orgel.
-Vi spelar inte på den gamla orgeln ännu, berättar organist Bengt Sydmark, den måste renoveras innan vi kan ta den i bruk. Orgeln som byggdes 1847 av den danske Hoforgelbyggaren F.H. Ramus (1798 – 1873) är unik i sitt slag och har ett oerhört stort kulturellt värde.

Orgelkonserter
När den nuvarande orgeln i Ottarps kyrka var klar 1924, deponerades den gamla orgeln på Lunds historiska museum.
Museet hörde av sig förra året, berättar Bengt Sydmark,
– De behövde plats till nya utställningar och undrade om vi var intresserade av att ta tillbaka orgeln och det ville vi gärna. Vår tanke är att använda Ottarps kyrka till konserter framöver. Kyrkan har en bra akustik och lämpar sig utmärkt för detta.

Annons
 

Temaaftonen syftar till att lyfta fram möjligheterna för Ottarps kyrka i framtiden. Temaaftonen i Ottarps kyrka avslutas med kaffe och enkel förtärning.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser