Annons

Vänsterpartiet bjöd på politisk lektion i fullmäktige

Vänsterpartiets Lars Ståhl bjöd på en pedagogisk lektion av den högre skolan i kommunfullmäktige när han först fick socialdemokraterna och därefter sverigedemokraterna att stödja hans förslag på återremiss för LSR:s nya taxeförslag.

Ärendet var på väg att klubbas igenom utan någon som helst debatt när Lars Ståhl begärde ordet och påpekade att förslaget saknade en tydlig miljöprofil.
Förslaget innebär att de som sorterar sina sopor får en procentuellt högre höjning än de som struntar i att sortera. Det rimmar illa med den miljöpolitik vi säger oss vilja föra i kommunen, poängterade han och påpekade dessutom att påsar för organiskt avfall skall vara avgiftsfria.

Annons
 

– Det klubbade vi i fullmäktige för två år sedan, men nu vill tydligen LSR införa avgifter om man använder mer än 160 påsar per år.

Direkt fick han stöd från samtliga partier för påsargumentet, men inte för förslaget till återremiss.
– Vi är under bilan här, beslutar vi inte i dag så kan LSR inte höja som planerat den 1 juli, konstaterade oppositionsrådet Niklas Karlsson, s, och påpekade samtidigt att socialdemokraterna var tveksamma till förslaget när det klubbades i kommunstyrelsen.
– Om vi inte kan ändra på ett dåligt beslut i kommunfullmäktige, som är kommunens högsta beslutande organ, vad skall vi då med fullmäktige till, frågade Lars Ståhl retoriskt och det tog skruv hos socialdemokraterna som ajournerade mötet och efter en kvarts samtal inom s-gruppen hade man svängt och backade Lars Ståhls förslag på återremiss.

Sen var det sverigedemokraternas tur när Tord Lindblom gick upp och konstaterade att förslaget var dåligt men att man skulle rösta med kommunstyrelsen och lämna ett särskilt yttrande.
– Vågar ni inte står för er åsikt, vad är det för politik, replikerade Lars Ståhl och då var det dags för sverigedemokraterna att begära ajournering och svänga 180 grader och rösta för en återremiss.

Märkbart irriterad var LSR:s nyvalde ordförande, Jan Nimmermark, m, som i förtäckta ordalag hotade med att avgå om taxeförslagen inte gick igenom.
– Jag är inte beredd att ta konsekvenserna som ordförande i bolaget om förslaget inte går igenom, sa han från talarstolen, men backade sedan en aning från sin ståndpunkt.
– Visst är jag irriterad, men i kväll tänker jag inte avgå, poängterade han och uttryckte besvikelse över socialdemokraterna som ändrat sig i sista stund.
– Vi var tveksamma till förslaget hela tiden och kvällens debatt har visat att återremiss är det bästa, motiverade Niklas Karlsson som nu räknar med att det nya taxeförslaget får en tydligare miljöprofil och att bolaget också tar fram framtida prognoser vad avser kostnadsutvecklingen.

Omröstningen slutade med siffrorna 29 mot 20 för återremiss, två ledamöter saknades.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser