Annons

Lamm ihjälbitna på Citadellområdet?- Vad hände egentligen? Polisen söker vittnen.

Det har talats mycket om kamphundar i Landskrona den senaste tiden. Anledningen är en händelse som ska ha ägt rum på Citadellområdet strax innan klockan 15 lördags.
Enligt den polisanmälan som är upprättad av ägaren till fåren och lammen som betar på området, så har tre lamm försvunnit. Enligt ägaren, Annika Ahlberg, har två kvinnor sett tre ungdomar inne i hagen och dessa ska ha hetsat en hund och därefter släppt denna lös. Hunden ska därefter ha gett sig på och bitit ihjäl minst två lamm. Dessa ska enligt vittnena sedan ha burits bort från platsen.
Senare på dagen ska ytterligare personer ha kommit dit och tagit ytterligare ett lamm.

Polisen efterlyser vittnen
På polisen håller man nu på att försöka ta reda på vad som egentligen hände.
– Vi har talat med de båda ögonvittnena men de stod en bit ifrån och därför har vi inget bra signalement som vi kan gå efter. Vi har även talat med en del andra som varit i närheten men vad som kommit fram vill jag av utredningstekniska skäl inte gå in på just nu, säger Kent Johansson på Landskronapolisen.
– Vi vill dock gärna att de som eventuellt har iakttagit något eller vet något av värde, hör av sig till oss så vi kan reda ut vad som egentligen hände.

Annons
 

Fåren och lammen går fortfarande kvar på citadellområdet men efter helgen är de borta.
– Jag har hittat nytt bete till djuren och de kommer att flyttas till helgen, säger Annika Ahlberg.
Det är inte ofta något liknande händer men det är inte första gången lamm och får far illa på området.
– Det händer att folk släpper sina hundar på citadellet men det händer nästan aldrig något. Ja minns dock att det för cirka sju år sedan inträffade något liknande. Den gången blev både lamm och får illa rivna vid två tillfällen.

Alla hundar kämpar
Hans Rosenberg är pressansvarig på Svenska Kennelklubben och får dagligen svara på frågor om så kallade kamphundar.
– Alla hundar kämpar. Viftar du med en lase mot en mops så rycker den tag och kämpar. Vad jag vill poängtera är att felet är att ägarna som hetsar sina hundar inte har något vett över huvud taget och de borde inte få vara djurägare.

Hans Rosenberg berättar också om att man kan hitta ett kamphundslexikon med all fakta på föreningens hemsida. Där står bland annat följande,
”Ordet kamphund förekommer flitigt i medierna när hundar angripit och bitit människor, hundar eller andra djur. Begreppet används i vid bemärkelse och ofta i kombination med andra laddade ord som pitbull och mördarhund. Begreppsförvirringen är många gånger stor och det finns en tendens att kalla alla hundar, som upplevs som farliga för människor och djur, för ”kamphundar”.
För att reda ut i begreppsdjungeln har Svenska Kennelklubben (tillsammans med Jan Saxtrup, uppfödare av american staffordshire terrier, och Bitte Cederlund, etolog) tagit fram ett ”kamphundslexikon”
.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser