Annons


En tur på krocksläden fick det att pirra lite extra i magen trots att hastigheten inte översteg sju kilometer i timmen.
– Tidigare hade vi en släde som kom upp i tolv kilometer, men den har vi plockat bort eftersom det fanns risk för brott på handlederna, berättade Bengt Häck, aktiv som trafikinformatör inom NTF de senaste 40 åren och som i tisdags åter var på plats när Gustav Adolfskolan arrangerade en säkerhetsmässa.
– Det var roligt att få prova något annat, tyckte Heidi Christensson och Morgan Carlsson, båda från klass 4e som nu fick lära sig vikten av att använda cykelhjälm eftersom huvudet är mycket sårbart vid en olycka.
– Jag använder cykelhjälm, det gör pappa också, men inte mamma, sa Morgan Carlsson och förklarade det med att hon inte cyklade.

Mässan, som tidigare genomförts på Sandåkerskolan, riktar sig till skolans elever med syftet att ge dem ett helhetstänkande kring säkerhet, såväl i skolan som i hemmet. De fyra huvudteman som mässan formats kring var Trafik, Mobbning, Hot & Våld och Folkhälsa.
– Vi har fyllt hela dagen med inslag av upplevelser, teater, workshops och filmvisning varvat med informationsföredrag och mässutställning, förklarade rektor Patrik Helgesson och Anna Elofsson, brandingenjör och projektledare för Säkerhetsmässan ser mässan som ett led i arbetet med att skapa en tryggare och säkrare skola
– Syftet är att bredda säkerhetsbegreppet och ge eleverna en välfylld ryggsäck att ha med sig såväl i skolan och i hemmet, på fritiden och på resan, konstaterade hon och på onsdagen var det Västervångskolans tur att arrangera en mässa och då kom NTF att starta sin kampanj för ökat användande av bilbälte i Landskrona.

Annons
 

När NTF Skåne förra året genomförde sin bälteskontroll i samtliga Skånska kommuner, visade det sig att Landskrona var en av de kommunerna som hade lägst bältesanvändning.
– Kommunen reagerade direkt och beställde nya mätningar på andra platser. Resultaten på de nya platserna blev bättre, förklarade Anders Ericsson, vd på NTF Skåne.
– Men användningen ligger ändå lågt, på ungefär 75 procent, medan riksgenomsnittet ligger på 87 procent. Därför startas nu en informationskampanj som ska pågå under maj månad för att öka användningen av bälte i Landskrona.

Målgrupperna för satsningen är män mellan 16-65 år och kommunanställda som använder bil i tjänsten.
– Positivt att Landskrona tar problemet på allvar. Att använda kommunanställda som målgrupp är viktigt, kommunen ska ju föregå som gott exempel. Det är viktigt för trovärdigheten i kampanjen att man också sopar rent framför egen dörr, avslutade Anders Ericsson.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser