Annons

40-årsjubileum av ”Svart på Vitt” – nästan

Årets utställning av ”Svart på Vitt” är den 13:e teckningstriennalen och startades av Landskrona Konstförening för snart 40 år sedan.
– Eftersom vi bara har utställningen vart tredje år så kommer vi aldrig närmare 40-årsjubileet, sade föreningens ordförande Göran Rossling på en presskonferens på torsdagsförmiddagen.

Svart på Vitt är idag Sveriges största rikstäckande och återkommande jurybedömda teckningsutställning. 2007 års teckningstriennal omfattar cirka 300 verk från 88 konstnärer i åldern 20-80 år från norr till söder.
Efter gallringen så tog juryn, som består av konstnären och professorn KG Nilson, kulturskribenten Britte Montigny samt konststuderanden Sara Rossling, ut knappt hälften av de inskickade bidragen. Den mest namnkunnige torde vara Stefan Berger som tog hem första pris och blev årets stipendiat vid teckningstriennalen för tre år sedan. Berger kommer för övrigt också att inviga årets teckningstriennal på lördag.

Annons
 

Även i år kommer man att dela ut 10 000 kronor till en av de antagna konstnärerna.
Det är något som vi håller hemligt fram till presentationen på lördag klockan 14.00. Men jag kan avslöja att personen i fråga blev mycket lycklig då vi informerade denna om stipendiet.

Fantastiskt utbud
Bland de 88 konstnärerna hittar vi två från Landskrona.
– Ja, och det är glädjande. Den ena är Karin Dockson och den andra är Hjördis Thelander.

Utställningen pågår i Landskrona Konsthall under perioden 28 april – 6 juni.
Det känns inte som att Landskronaborna tar detta på så stort allvar som man borde. Utanför kommunens gränser är teckningstriennalen väldigt känd och nu hoppas vi att vi även får hit våra egna invånare. Utställningen håller om möjligt högre klass än tidigare år. Utbudet är fantastiskt, avslutar Göran Rossling.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser