Annons

Håller veteranerna?

Inför kvällens match mot svartvitrandiga Sylvia reste BoIS med en förhållandevis orutinerad trupp. Med i bussen till Norrköping har tränare Patrik Johansson de två u21-spelarna Linus Olsson och Johan Heide. Lägg därtill att ungtupparna Ivo Pekalski, Christoffer Carlsson, Amar Muharemovic och Alvedin Nezirovac finns med i truppen. Tränare Johansson ville på söndagen inte släppa någon startelva, vilken man kan förstå då han på skadelistan har flera av veteranerna. Sedan tidigare är Johan Norell och Kalle Corneliusson borta från spel. I veckan stod det också klart att Andrew Kellys ljumskar hindrar honom från deltagande.
– Det kan dröja ett par veckor innan vi har honom tillbaka, sa Johansson i samband med förra veckans cupmatch.

Ett stort offensivt avbräck är att Matthias Eklund tvingats kasta in handduken. Matthias testades på lördagen men låret bråkar med honom.
Det kändes väl okej igår men idag är det betydligt sämre, säger anfallaren när han civilklädd följer söndagens träningspass.

Annons
 

Viktigt att veteranerna får vara hela
Ska BoIS ta steget upp i år är de flesta som följer laget tämligen överens om att det viktigt att lagets stomme av veteraner spelar merparten av årets matcher. Landskrona Direkt träffade innan säsongen de spelare som gjort flest matcher i klubben för ett litet snack om hur man ser på årets trupp.

Johan Norell kom till BoIS från Enköping inför säsongen 2005. Det känns som att det var igår tycker nog många. Därför lät det märkligt när Norell påpekade för tränare Patrik Johansson att det endast var Matthias Eklund och Jörgen Pettersson som varit längre tid i klubben.
– Det stämmer att jag sade det. Det känns konstigt. Samtidigt med mig kom Andrew Kelly och Robin Wikman till a-truppen.

Superveteranen i BoIS är naturligtvis Matthias Eklund som står inför sin elfte raka säsong i den randiga tröjan.
Jag har varit med ett tag nu. Jag tar en säsong i taget. Men jag trivs i BoIS så man vet inte hur länge jag stannar. Så länge BoIS vill ha mig så diskuterar vi.

Veteranerna Norell, Eklund och Pettersson är överens om att omsättningen av spelare varit väl stor de senaste åren.
– Varje år så lämnar spelare och det kommer nya i alla klubbar men någonstans går en gräns. Vi hade ingen bra grundstomme eftersom så många kom och gick. Men vi hoppas att det blir ändring på det nu, säger Jörgen Pettersson.

Förebilder
Det talas mycket om att rutinerade spelare är bra förebilder till de yngre i truppen. Man pratar också mycket om att de äldre är ”pappor” till ungdomarna. Hur fungerar det rent praktiskt?
Vi har väl inga direkta direktiv att ta hand om ungdomar men det är klart att vi tipsar, snackar och stöttar de yngre, säger Norell och Pettersson fortsätter.
Men det är också upp till ungdomarna att vara aktiva och fråga. Jag tycker dock att de som vi har i BoIS idag är ödmjuka och duktiga. De måste dock ges tid. Men att de är talangfulla råder det ingen tvekan om.

Att ungdomar lyfts upp och rentav flyttar utomlands tidigt är inget som Jörgen Pettersson ser som något problem.
Nej, tvärtom. Känner man sig mogen att dra så ska man göra det. Själv var jag 19 år när mitt äventyr började på allvar och det är definitivt inget jag ångrar.

Någon större koll på vad som finns underifrån i BoIS har inte veteranerna.
Nej inte direkt. Jag och Jocke Persson såg på vårt U21-lags träningsmatch mot Feyenoord på träningslägret i våras. Det enda jag kan konstatera att de har en hel del kvar. Men det är samma med de som med de unga i a-truppen. De måste ges tid att utvecklas, säger Pettersson.

De tre veteranerna ser en aning frågande ut när de upplyses om att det finns en del som inte tror att en 19-mannatrupp räcker för att ta BoIS till allsvenskan.
– Det är både positivt och negativt att vara så få i truppen, säger Matthias Eklund.
Jag tycker dock att det positiva väger över. Det gäller bara att vi ska försöka att hålla oss hela och inte åka på några långtidsskador.

Stämningen i truppen idag är mycket bättre än förra säsongen. Det är stor skillnad, säger Jörgen Pettersson och avslutar.
– Nu är nummer ett att vi ska få igång ett fungerande spel, så att alla lagdelar fungerar tillsammans och gör de det så ligger den allsvenska platsen bra till hands inför 2008.

Följande 17-mannatrupp är uttagen till dagens match mot Sylvia.
Lee Baxter, Sebastian Karlsson, Mikael Dahlgren, Amar Muahremovic, Joakim Persson, Linus Olsson, Robin Wikman, Valentino Lai, Jörgen Pettersson, Morten Avskjold, Charles Andersson, Håkan Söderstjerna, Ivo Pekalski, Christoffer Karlsson, Mirza Jelecák, Alvedin Nezirovac samt Johan Heide.

Avspark på Idrottsparken i Norrköping är klockan 19.00.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser