Annons

Gymnasieskolorna i Landskrona

Aldrig förr har så många elever studerat vid Landskrona, Kävlinge och Svalövs gymnasieförbunds olika program. Förra året uppgick antalet elever till 1 951, en ökning med runt 400 elever på några år.
– Nu är ungdomsgrupperna större, men vi ser också att intresset för våra program har ökat genom åren. Och en förklaring kan vara att vi fått nya fräscha lokaler, förklarar gymnasiedirektör Tomas Johansson som inför årets antagning av nya elever konstaterar ett rekordintresse för bygglinjen.
– För några fyra år sedan hade vi svårt att fylla våra 18 platser, nu har vi 105 sökande till 76 platser, konstatera han och tror att suget efter byggjobbare på arbetsmarknaden haft en bidragande effekt på antalet sökande.
– Eleverna vet att man får jobb efter utbildningen och det är en viktig faktor.

En stark fingerstoppskänsla visade direktionen när man i budgeten räknade med att 665 elever skulle söka till något av de 15 programmen. Antalet sökande blev också exakt 665.
Där prickade vi rätt, men eftersom vi vet att det kommer fler ansökningar har vi ökat antalet platser till 688 att jämföra med förra året då vi tog in 685 nya elever.

Annons
 

Det är inte bara byggprogrammet som noterar en ökning, trenden går igen också på fordonssidan där man räknat in runt 70 förstaval till de omkring 50 utbildningsplatserna. Satsningen på Teknik Collage ser också ut att bli lyckad, antalet sökande till industriprogrammet visar också en positiv kurva.
– Det är mycket positivt eftersom arbetsmarknaden är i behov av utbildad arbetskraft och här finns en brist som jag hoppas att vi kan rätta till. För några år sedan var vi ytterst nära att tvingas lägga ner utbildningen, men nu tycks det ha vänt, förklarar Tomas Johansson.

Popularitetslistan toppas än en gång av naturbruksprogrammet på Svalövs gymnasium och då det med inriktning på djurvård med 72 sökande till de 17 platserna.
– Men även lantbruksprogrammet har ökat efter några års avmattning och kanske vi får tacka tv-programmet ”Bonde söker fru” för uppgången, funderar en leende Thomas Johansson som också noterat att restaurangutbildningens tidigare popularitet är dalande.
– Kanske för att TV-kockarna inte är så populära länge.

Även om merparaten av eleverna kommer från gymnasieförbundets ägarkommuner så kommer 247 elever från andra kommuner. Flest från Eslöv, 19 stycken, men det finns även elever från Södertälje, Hofors och Hjo. Totalt handlar det om sökande från 25 olika kommuner.
– Det är elever som söker till våra speciallinjer, naturbruk eller någon idrottslinje, avslutar Tomas Johansson
.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser