Annons

Sydafrikanska lärare studerar den svenska särskolan

Två sydafrikanska lärare, Sue Altenroxel och Ruth Stubbs, gästar just nu Sverige. De kommer huvudsakligen att vara i Landskrona och följa undervisningen på Särskolans olika verksamheter och på onsdagen var de på Tusenskönans Särskoleavdelning och hälsade på.

Allt grundar sig i ett samarbete inom ramen för det så kallade Proteaprojektet som drivs av Rotary. Projektet startade 2004 vid ett Rotary-besök i Sydafrika och den dåvarande verksamheten Pathways, en skola för handikappade barn i Polokwane, inrymd i spartanska lokaler upplåtna av kyrkan.
De hade en tanke att integrera verksamheten med en privatskola, Mitchell House, som stod i begrepp att byggas.
Vi erbjöd dem att kanske försöka få med två lärare från Särskolan i Sverige, för att hjälpa dem med integrationen. På Särskolan valde man ut Marie Lundh och Ewa Kemi Hansen att deltaga i projektet och 2005 var det dags för dem att besöka Pathways, som då fortfarande var kvar i sina gamla lokaler, säger Barbro Boström som ingår i projektgruppen.

Annons
 

I juli 2006 invigdes så deras nya lokaler tillsammans med skolan Mitchell House och verksamheten bytte namn till Enrichment Center.
Vid besök där 2006 kunde vi konstatera att det verkligen var ett Enrichment Center för hela skolan. Mycket tack vare tankar och idéer från Sverige har Sue och Ruth lyckats att åstadkomma en fantastisk verksamhet, som nu har blivit lite av en hubb i Sydafrika för utbildning av handikappade barn, fortsätter Boström.

– Vi kan nu erbjuda barn så mycket mer. De handikappade har fått nya vänner och träffat fler friska ungdomar, sade Ruth Stubbs på onsdagen.
– De har aldrig tidigare haft en normal konversation med andra barn. Därför är detta ett gigantiskt steg i rätt riktning.

Det är dock förhoppningsvis bara början.
– Det är en i det närmaste unikt projekt. Det är bara vår skola som fungerar så. Det finns i och för sig andra privata initiativ men de satsar på de handikappade som individer. Alltså får de inte samma möjligheter att umgås med andra barn, säger Sue Altenroxel.

På skolan i Sydafrika går idag 400 elever varav 16 är handikappade. Och från Landskrona jobbar man nu med att eventuellt låta volontärer jobba där nere.
Vi har ett par som anmält sig frivilligt och vi håller på att undersöka om möjligheterna finns. Men visst hade det varit fantastiskt att kunna få jobba där nere med ett dylikt projekt, avslutar Barbro Boström.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP


 

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser