Annons

Bertil Samuelsson får kommunens hedersmedalj

På en presskonferens på fredagsförmiddagen presenterade kommunfullmäktiges ordförande Lennart Söderberg Bertil Samuelsson som mottagare av kommunens hedersmedalj för 2007.
Bertil Samuelsson, som grundade Besam 1962, var överraskad över hedersbetygelsen.
– Lennart Söderberg ringde mig en morgon och frågade hur det var. Eftersom jag lider av en nervsjukdom sade jag som det var, att det var sådär. Han påpekade då att han hade något kul att berätta och så sade han att jag skulle få kommunens hedersmedalj och jag måste säga att jag blev förvånad men glad, sade Samuelsson på presskonferensen.

– Det är första gången jag är med att dela ut hedersmedaljen och jag konstaterade att det är såväl kulturella personligheter som företagare som fått priset och det känns rätt. Det är viktigt att man får tag på rätt personer, att det är en prestigefylld utmärkelse. Därför var det inte svårt att utse Bertil Samuelsson, säger Lennart Söderberg.

Annons
 

Samuelsson har styrt Besam som ett familjeföretag till den dag han gick i pension 1998. Att det varit ett framgångsrikt företagande råder det ingen tvekan om.
– När jag startade Besam 1962 fick jag ta en checkkredit på Svenska Handelsbanken på 10 000 kronor och år 2002 köpte Assa Abloy koncernen för 3 miljarder 50 miljoner kronor. Det är dock inga pengar som jag fått eftersom säljaren var investmentbolaget Industrivärlden.

En som hela tiden stöttat Samuelsson och som enligt honom själv har en stor del i framgångarna är hustrun Bente.
– Hon har varit ett otroligt stöd. Inte minst när vi bjudit hem kunder och andra affärsbekanta. Det har varit ovärderligt.

Besam är idag världsledande inom dörrautomatik. Sedan 1962 har man installerat över en miljon dörrinstallationer. Företaget har 1500 anställda i 23 länder.

Minnesgåvodelegationens motivering lyder:

”Bertil Samuelsson är tveklöst en av de mest betydelsefulla industrialsterna i stadens moderna historia, en egenföretagare som med dynamisk och målmedveten entreprenöranda samt en aldrig sinande energi skapade en industrikoncern med världsrykte. Genom kreativt teknikkunnande öppnade Bertil Samuelsson dörrarna till ett företag som fortfarande är av mycket stort värde för Landskrona.”

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser